Na vsebino

Julijska vročina: Dobliče na vrhu lestvic

Agencija Republike Slovenije za okolje (ARSO) ima trenutno v mreži več kot 100 samodejnih meteoroloških postaj, kjer merijo temperaturo. Na 20. postajah so padli absolutni julijski rekordi. Do sedaj se je živo srebro najvišje povzpelo v Dobličah pri Črnomlju, kjer je merilna postaja 23. julija namerila 39,4 stopinje Celzija. Absolutno najvišja julijska temperatura je bila prav tako izmerjena v Črnomlju in sicer 5. julija 1950, ko so termometri tam pokazali 40,6 °C.

Visoke pa niso bile samo najvišje temperature, ampak tudi dnevne povprečne temperature, ki jih izračunajo s pomočjo terminskih vrednosti (ob 8., 15. in 22. uri po poletnem času). Tudi tukaj so na vrhu razpredelnice Dobliče pri Črnomlju, kjer so 23. julija izmerili najvišjo dnevno povprečno temperaturo 30,9 °C. Absolutna julijska povprečna temperatura je bila sicer izmerjena 22. julija 2015 v Kopru in sicer 32 °C.

V letošnjem juliju so izmerili tudi zelo veliko število zaporednih dni s temperaturo nad 35 °C. Izstopa predvsem primorski konec, saj so tam izmerili od 4 do 7 zaporednih dni, ko se je najvišja temperatura povzpela nad 35 °C. V Črnomlju so bili takšni trije julijski dnevi zapored, v Metliki pa dva.

Vir: Arso

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
74
87
98
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj