Na vsebino

Juliju Nemaniču častna viteška diploma

Foto: @vinskaklet.metlika
Foto: @vinskaklet.metlika

V Celju so minulo soboto ustanovili peto viteško legaturo v Sloveniji in ob tem pripravili veliko viteško svečanost s sprejemom za slovenske člane ter viteze evropskega reda (OEVE) iz tujine.

Kot poročajo Slovenske novice, so na svečanosti najprej sprejeli 11 akreditirancev za hospes (gospode) z viteškimi častmi; prisego z mečem, podelitvijo insignij, častjo s kelihom in blagoslovom vina, prevzemom utenzilij ter častnih listin. Sprejeli so 19 novih vinskih svetnikov reda. Ob zaključku slovesnosti pa je generalni sekretar Marc Lesk, predstavnik francoske viteške kongresne organizacije FICB, podelil častno viteško diplomo doc. dr. Juliju Nemaniču, vitezu vina OKT in konzularnemu enologu OEVE za neprecenljive zasluge za širjenje strokovnih spoznanj o vinogradništvu, vinu ter prijateljstvu med ljudmi ter narodi, ki izhajajo iz viteških vrednot.

Svetovno priznani enolog dr. Julij Nemanič je eden od pionirjev sodobnega slovenskega vinarstva. Med drugim je bil štiri leta član izvršnega odbora Mednarodne organizacije za trto in vino (OIV) v Parizu. Je dobitnik mnogih priznanj, tudi francoskega viteškega križca (Chévalier de mérite d'agricole) za zasluge v vinarstvu. Pod njegovim vodstvom so v Metliki med drugim presenetili s prvim vrhunskim rdečim vinom v Posavju – metliško črnino 1976, ki je bila 100-odstotno iz modre frankinje. V Vinski kleti Metlika so na njegovo pobudo pred 41 leti postavili poseben mejnik, saj so kot prvi v Sloveniji pridelali vino rose. Bil je tudi idejni oče ledenega vina, ki so ga v največji belokranjski kleti pridelali leta 1986.

Vinski vitezi poleg tega, da širijo kulturo pitja vina in spoštovanje do žlahtne kapljice, tudi spodbujajo in ohranjajo kulturno dediščino, plemenitost duha, opravljajo častno in prostovoljno delo, negujejo duhovne odličnosti, osebna prijateljstva, umetnost ter si prizadevajo za mir in evropsko pripadnost.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj