Na vsebino

Jurjevanje v Beli krajini, 1969

6. Jurjevanje je potekalo 7. in 8. junija 1969. Na prizorišču so uredili napeljavo električnega toka, nabavili so ojačevalno napravo z več mikrofoni in zvočniki. Na stojnicah je bilo več kot 20 gostilničarjev, podjetij in gasilskih društev, ki so skrbeli za jedačo in pijačo.

Na obeh prireditvah (Kresovanje in Jurjevanje) je skupaj nastopilo okoli 300 folklornikov, čigar nastope si je ogledalo več tisoč obiskovalcev.
Program, ki je obsegal pesmi, viže in plese folklornih in tamburaških skupin iz Predgrada, Starega trga ob Kolpi, Vinice, s Preloke, iz Adlešičev, Dragatuša, Bojancev, Semiča, Metlike in Črnomlja, je napovedovala Marta Skubic.
Posebno pozornost si je, poleg semiške ohceti in sprevoda zelenega Jurija, prislužila skupina majhnih otrok, kostumiranih v »belokranjske noše«.

Na organizatorje je tega leta padla kritika, da letaki, ki so vabili na Jurjevanje po različnih krajih v Sloveniji, niso viseli že meseca maja, kot je bilo v navadi prejšnja leta.

Vir: Vir: Blažič, Ana Marija: 50 Jurjevanj, 2013, str. 33–34
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj