Na vsebino

Jurjevanje v Beli krajini, 1983

35 let nazaj je potekalo 20. Jurjevanje! Kdo izmed vas se ga je udeležil? Delite z nami kakšen prijeten spomin ali fotografijo.

Dogodek je kot vsako leto skušal ohraniti belokranjsko zavest. 4. in 5. junija 1983 je nastopilo okrog 350 plesalcev, pevcev in godcev. Prireditev si je ogledalo približno 10 tisoč obiskovalcev.

V soboto so v Jurjevanjski dragi zaplesali člani folklornih skupin iz Vinice, Dragatuša, Starega trga ob Kolpi ter kresnice iz Vinice, Dragatuša, Adlešičev in godec Jazo iz Vinice.
V nedeljo so plesali in peli folklorniki iz Adlešičev, Predgrada, Preloke in Bojancev ter nastopile folklorne skupine Zeleni Jurij iz Črnomlja, Ivan Navratil iz Metlike in Semiška ohcet iz Semiča.

Kot gostji sta se predstavili s koroškimi plesi folklorna skupina iz Šentanela pri Ravnah na Koroškem ter z medžimurskimi plesi mladinska folklorna skupina Veseli Međimurci iz Čakovca.

Vir: Blažič, Ana Marija: 50 Jurjevanj, 2013, str. 67–68

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj