Na vsebino

Jurjevanje v Beli krajini, 2006

43. Jurjevanje, ki je potekalo od 16. do 18. junija 2006, je obiskalo približno 12000 ljudi.

Tuje folklorne skupine iz Nemčije, Srbije in Slovaške, vse belokranjske folklorne skupine in srečanje slovenskih otroških folklornih skupin so to leto oblikovali Jurjevanje v enega najvidnejših folklornih festivalov v Sloveniji!
Črnomaljci so si tudi prizadevali, da bi z Jurjevanjem prišli v mednarodni koledar folklornih festivalov CIOFF (svetovna združenja folklornih festivalov in tradicijskih skupin).

RIC Bela krajina je v sodelovanju z Javnim skladom RS za kulturne dejavnosti v tem času pripravil 1. del državnega srečanja folklornih skupin »Le plesat me pelji«. Potekal je tudi seminar o dediščini Bele krajine, in sicer o oblačenju Belokranjcev v 19. in v prvi polovici 20. stoletja.

Pri pripravi Jurjevanja so z RIC Bela krajina kot organizatorjem festivala sodelovala številna društva, študenti (EtnoFolk festival), likovniki (likovna kolonija KUD Laterna), kmečke žene, vinogradniki, turistične kmetije, cvetličarji in športniki. V času Jurjevanja se je odvil tudi Etnofolk festival, družinski kolesarski izlet, številne delavnice in rekreativni maraton po Črnomlju.

Vir: Blažič, Ana Marija: 50 Jurjevanj, 2013, str. 125–126
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj