Na vsebino

Jurjevanje v Beli krajini, 2010

Skozi vsa leta je rdeča nit črnomaljskega festivala Jurjevanje v Beli krajini predstavitev izročila. Nič drugače ni bilo na 47. Jurjevanju, ki je potekalo od 16. do 20. junija 2010.

V sredo so odprli razstave: "Lutke narodnih noš in belokranjske vezenine", "Barvitost Bele krajine", "Dirin, dirin duka" in "Okus po belokranjsko". Dan pozneje so nastopili učenci Glasbene šole Črnomelj in Zoran Predin v vlogi šansonjera.

V petek, soboto in nedeljo so v sklopu folklornih programov "Pleši, Jure, do jutranje ure", "Ki za kolo, naj gre z nami v kolo ..." in "Lepa Anka kolo vodi" nastopile folklorne skupine: Zeleni Jurij Črnomelj, Dragatuš, KUD Oton Župančič Vinica, ŽKUD Tine Rožanc Ljubljana, Božo Račič Adlešiči, Botevgrad iz Bolgarije, Hriňovčan s Slovaške, Izudin Mulabećirović – Izo iz Bosne in Hercegovine, KUD Jane Sandanski iz Makedonije, Stari trg ob Kolpi, Lepa Anka Preloka, Mahično s Hrvaške, Semiška ohcet, Predgrad in Ivan Navratil. Tudi otroške folklorne skupine iz Črnomlja, Dragatuša, Semiča, Brežic in Pišec so zaplesale v okviru programa »Pastirče mlado«. Nastopila je tudi mehiška skupina Mariachi International Alma de Mexico.

Obiskovalci so se med festivalom lahko kratkočasili z obiskom kulinaričnih, likovnih in ustvarjalnih delavnic ter otroških predstav, s sprehodom med stojnicami rokodelskega sejma, z obiskom etno-glasbenih dogodkov in EtnoFolk festivala ter z udeležbo na Jurjevem teku.

Vir: Blažič, Ana Marija: 50 Jurjevanj, 2013, str. 149–150

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj