Na vsebino

Kako je z dozorevanjem grozdja v Beli krajini

Podatki petega tedna spremljanja dozorevanja grozdja letnika 2019 v tabeli (priloga spodaj) kažejo na zelo upočasnjeno dozorevanje, saj se podatki spremljanja dozorevanja niso bistveno spremenili oz. so se le minimalno. Vsebnost sladkorja se je zvišala v povprečju za cca. 2°Oe glede na prejšnji teden, vsebnost skupnih kislin in pH vrednost pa je ostala na približno enaki ravni kot v preteklem tednu.

V marsikaterem vinogradu je vodilo predvsem slabše zdravstveno stanje grozdja in ne tehnološka zrelost. Glede na podatke iz tabele, predvsem zaradi slabšega zdravstvenega stanja svetujemo trgatev sort kraljevina, laški rizling in modra frankinja. V kolikor zdravstveno stanje dopušča, svetujemo, da se s trgatvijo omenjenih sort še počaka. Rezultati opravljenih meritev so merodajni za vzorčene vinograde in jih ne smemo vzeti na splošno, zato opozarjamo, da je potrebno v vsakem vinogradu posebej spremljati dozorevanje grozdja (sladkorna stopnja, skupne kisline, predvsem zdravstveno stanje) in določiti optimalni rok trgatve.

S skupnim trganjem kakorkoli prizadetega in zdravega, kakovostnega grozdja se zniža kakovost celotnega pridelka. V ta namen se odstranjuje poškodovano, neobarvano grozdje, uvele, suhe dele grozdja in tudi grozde, ki so poškodovani od bolezni, insektov ali fizioloških motenj.

Priponke

Vir: KGZS - Zavod Novo mesto

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj