Na vsebino

Kako je z oddajo referendumskega glasu v DSO Metlika in Črnomelj?

Pred vsakimi volitvami so stanovalce domov za starejše vprašali, kako se bodo udeležili glasovanja, letos je gradivo za referendum o vodah prišlo prepozno.

DSO Metlika in DSO Črnomelj smo zato vprašali, na kakšen način rešujejo to težavo oz. kako lahko omogočijo glasovanje svojim stanovalcem? Vprašali smo jih tudi ali menijo, da gre za namerno politično motivirano potezo ministrstva, ki podpira zakon o vodah?

Ivica Lozar, direktorica DSO Metlika:

"Žal je v DSO Metlika malo število stanovalcev, ki bi se lahko samostojno odpravili po svojih volilnih enotah (zaradi slabega zdravstveno stanja). V kolikor bi jim bilo omogočeno glasovanje po pošti, bi jih bilo veliko zainteresiranih. V nastali situaciji bo dom omogočil le nekaj zainteresiranim in sposobnim stanovalcem, da jih odpeljemo do njihovih volilnih enot.

Menim, da je stanovalcem kršena ustavna pravica do volitev."

Valerija Lekič Poljšak, direktorica DSO Črnomelj:

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (v nadaljevanju: MDDSZ) je 19. 4. 2021 socialnovarstvenim zavodom, ki izvajajo institucionalno varstvo, poslalo dokumentacijo in obrazce za podporo zakonodajnega referenduma v slovenskem, madžarskem in italijanskem jeziku

30. 6. 2021 s strani glavne pisarne MDDSZ prejeli še elektronsko sporočilo z naslovom Zbiranje podpisov za vložitev zahteve za razpis zakonodajnega referenduma o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah - Dopis Ministrstva za notranje zadeve (MNZ) o možnosti glasovanja varovancev po pošti v Sloveniji na referendumu o ZV-1G. V navedenem dopisu MNZ pojasnjuje, kdaj pričnejo teči roki za opravila, ki so potrebna za izvedbo referenduma, in podaja kratka navodila za glasovanje po pošti.

V našem zavodu smo navedene možnosti glasovanja na ustaljen način predstavili tudi že prej. Stanovalcem smo tudi v zadnjih dneh razlagali možnosti udeležbe na referendumu volišču zunaj okraja stalnega prebivališča – »OMNIA«. Za to vrsto udeležbe se je odločilo nekaj naših stanovalcev.

Za njih bomo organizirali prevoz na volišče.

Pri nas se po svojih najboljših močeh trudimo, da stanovalci lahko uveljavijo svojo pravico do glasovanja. Pri tem bi želela omeniti da to ni zakonska obveza domov, temveč to izvajamo samoiniciativno in z željo, da stanovalcem tudi na tem področju pomagamo.

Na tem mestu želimo poudariti še pomen svojcev, ki imajo pri tem veliko vlogo - poskrbeti za svoje starše (ali druge sorodnike), pa je ta pogosto spregledana. Njihova pomoč pri tovrstnih opravilih je za naše stanovalce nenadomestljiva in šteje veliko več, kot vsa naša prizadevanja.

So pa posamezni svojci, ki pridejo po svoje in jih odpeljejo.

Res je, da je MDDSZ obvestilo MZ poslalo pozno, treba je pa vedeti, da nobena zakonodaja tega ne ureja, gre za prakso, ki se je uveljavila skozi leta z namenom boljše obveščenosti socialnovarstvenih zavodov in stanovalcev. MDDSZ se je z dopisom opravičilo, zaradi poznega informiranja. O nameri in motiviranosti MDDSZ ne želim špekulirati."

Obema direktoricama se zahvaljujemo za odgovor.

Mogoče samo še tole v razmislek; ali ne bi bilo smiselno, da damo volilno pravico tudi mlajšim od 18 let? Recimo, da lahko svojo voljo uveljavljajo že od 16. leta dalje? Konec koncev gre za njihovo prihodnost (pa ne samo ob tem referendumu).

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj