Na vsebino

Kako otrokom približati kulturo

Kultura je res učen in širok pojem, ki zavzema raznolika področja umetnosti od likovne, glasbene, gledališke, plesne… dejavnosti.

Prav zato se strokovni delavci v vrtcu zavedamo, da smo prav mi prvi, ki lahko otroka popeljemo v svet kulture – s prvimi kulturnimi koraki. Kultura ni samo umetnost, kultura je tudi lepa beseda, je topel nasmeh, pomoč prijatelju, kulturno vedenje, obisk razstave…, zato smo tudi v našem vrtcu mesec februar obeležili kot mesec kulture in otrokom obogatili dopoldneve, jih spodbujali k aktivnem učenju ter jih seznanili s pomenom kulturnega praznika. Otroci so si ogledali lutkovne predstave v izvedbi strokovnih delavk z naslovi Zajčkova hišica in Kako so živali prihajale k babici zimi po toplo obleko?, spoznali tudi senčno gledališče in prisluhnili zgodbicam in deklamacijam Kamišibaj gledališča.

V enoti na Čardaku so mesec kulture pričeli z obiskom Maxovega očeta Tomislava Urha, ki je z igranjem na kitaro otroke popeljal v svet glasbene umetnosti. Otroci so prisluhnili igranju na kitaro in ob spremljavi prepevali že znane otroške pesmi in rajali.

V enoti Loka pa so kulturni dan obeležili s kulturno prireditvijo, kjer so nastopali otroci in strokovne delavke. Otroci so spoznali državne simbole, prisluhnili himni in poeziji Franceta Prešerna – največjega slovenskega pesnika. Tako so otroci imeli možnost spoznati slovenski jezik kot status državnega jezika.

V enoti na Majeru so strokovne delavke pripravile glasbene delavnice, kjer so malčki uživali v glasbenih dopoldnevih, igrali na male ritmične instrumente, rajali na srčkovem plesu in prisluhnili deklamacijam Kamišibaj gledališča. Svoji starosti primerno so uživali in se seznanjali z mesecem kulture.

Ker smo želeli otrokom še bolj približati in predstaviti besedo kultura smo k sodelovanju povabili tudi zunanje ustvarjalce. Tako so se našemu povabilu odzvali in nas obiskali:

  • člani Godbe na pihala Semič, (predstavitev instrumentov),
  • akademska slikarka Andreja Verderber, (delavnica risanja portretov in ogled razstave slik),
  • učitelj tamburice v GŠ Črnomelj g. Anton Grahek in ga. Katja Pezdirc, (prisluhnimo zvokom tamburic),
  • učenka GŠ Črnomelj Neža Žalec in učitelj g. Andrej Kunič, (kako zveni klarinet ob spremljavi klavirja),
  • g. Tomislav Urh, (otroci pojejo in rajajo ob spremljavi kitare),
  • ga. profesorica razrednega pouka Barbara Hlebec – Kamišibaj za otroke, (Jež v cvetličnem lončku in Zajtrk).

V mesecu kulture so otroci obiskali Kino Črnomelj, Knjižnico Črnomelj in knjižnico v OŠ Loka, kjer so spoznali različne zvrsti literature, prisluhnili prebranim zgodbicam in se seznanili s kulturnim obnašanjem v kulturnih ustanovah.

Veseli smo, da ste bili pripravljeni deliti z nami vas čas in znanje. S svojim obiskom ste prispevali k popestritvi kulturnega dogajanja v našem vrtcu, za kar se vam iskreno zahvaljujemo.

Vir: Vrtec Črnomelj

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj