Na vsebino

Tako razvite so belokranjske občine

Občina Črnomelj ima najnižji koeficient razvitosti med belokranjskimi občinami. Foto: Uroš Raztresen
Občina Črnomelj ima najnižji koeficient razvitosti med belokranjskimi občinami. Foto: Uroš Raztresen

Ministrstvo za finance je objavilo najnovejše podatke o koeficientu razvitosti občin za leti 2024 in 2025, ki med drugim odraža stopnjo gospodarske razvitosti, osnovno za dohodnino na prebivalca in število delovnih mest na delovno aktivno prebivalstvo. Koeficienti razvitosti so podlaga za določanje obsega sofinanciranja investicij iz državnega proračuna, pri čemer višji koeficient pomeni manjši delež državnega sofinanciranja. Koeficienti so pomembni za razumevanje dinamike razvoja občin in njihove sposobnosti privabljanja investicij ter zagotavljanja kakovosti življenja svojih prebivalcev.

Med belokranjskimi občinami najvišje mesto med 212 slovenskimi občinami v tokratni analizi zaseda občina Metlika s koeficientom 1,01, kar pomeni, da je za en odstotek nad povprečno razvitostjo občin v državi. Na podlagi te razvitosti je metliški občini namenjen 80-odstotni delež sofinanciranja občinskih investicij iz državnega proračuna.

Ministrstvo za finance je občini Semič določilo koeficient razvitosti 0,92, kar pomeni 90-odstotni delež sofinanciranja občinskih naložb iz državnega proračuna. Enak odstotni delež sofinanciranja občinskih naložb ima tudi občina Črnomelj, pri kateri koeficient razvitosti za leti 2024 in 2025 znaša 0,91.

Na prvo mesto se je uvrstila občina Komenda s koeficientom 1,34, sledita ji Trzin z 1,32 in Domžale z 1,25. Koeficient razvitosti za Mestno občino Novo mesto denimo znaša 1,24, kar pomeni, da je občina za 24 odstotkov nad povprečno razvitostjo občin v državi. To jo uvršča na visoko četrto mesto med slovenskimi občinami in na sam vrh lestvice med mestnimi občinami.

Podatke za posamezne slovenske občine najdete v prilogi.

Priponke

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj