Na vsebino

V Metliki o duševnem zdravju otrok in mladih

V Mladinskem centru Metlika je včeraj v organizaciji Zavoda Metlika potekalo drugo srečanje na temo duševnega zdravja mladih. Predstavniki ustanov in organizacij, ki delujejo na področju duševnega zdravja mladih na območju Bele krajine, so se srečali po skoraj letu dni in se pogovorili o trenutni situaciji na področju duševnega zdravja mladih.

Omizja so se udeležili vodja Centra za krepitev zdravja ZD Metlika Saša Pezdirc in psiholog Sandi Verščaj, dr. Sabina Prah iz Centra za krepitev zdravja ZD Črnomelj, Nastja Salmič Tisovec iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), sekretarka Območnega združenja RK Metlika Zalka Klemenčič, pripravnica psihologinja Eva Kavčič iz ZD Črnomelj, Marjetka Vukšinič iz Šent Metlika in Mladinski center Bit.

Organizatorji so na srečanje povabili splošno javnost, apelirali so posebej na tiste, ki se ukvarjajo z mladino na raznih področjih.

V pogovoru so orisali delovanje posameznih organizacij na področju duševnega zdravja, ocenili trenutno stanje na tem področju v primerjavi s preteklim srečanjem ter podali premislek o prihodnosti. Kot najbolj perečo temo so izpostavili potrebo po vzpostavitvi centra za duševno zdravje otrok in mladih, ki ga na območju Bele krajine in Dolenjske še vedno ni, s čimer naša regija ostaja izjema med slovenskimi regijami. "Ker se zadeve ne premaknejo, bomo s skupnimi močmi apelirali na pristojne organe, saj ni nobenega razloga, da centra ne bi imeli tudi v Beli krajini," so opozorili organizatorji srečanja, ki ob tem poudarjajo, da lahko za duševno zdravje veliko naredimo tudi sami.

Nastja Salmič Tisovec iz NIJZ je tako predstavila spletno svetovalnico To sem jaz, kjer najdemo razne vprašalnike, analize in hitro pomoč za razne problematike s področja duševnega zdravja.

"Pomembno je, da nenehno ozaveščamo javnost, se pogovarjamo, skupaj gradimo skupnost ter se povezujemo. Prav zato so tovrstna srečanja vedno plodna, saj skupaj pridemo do raznih skupnih projektov, rešitev ter načinov, kako pristopiti k določeni problematiki," so še sporočili iz Zavoda Metlika.

Vir: Zavod Metlika

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj