Na vsebino

Kam ob koncu tedna?

Mi vam priporočamo skok do Mirne gore z e-kolesi ali peš.

Mirna gora je najvišji vrh Bele Krajine (1047m) in je zaradi lepe in nezahtevne poti, ki vas večino časa usti v senci idealna za družinski izlet.
Nahaja se na jugovzhodnem delu razgibane kraške planote Kočevskega Roga, ki s sosednjimi dinarskimi planotami tvori eno največjih gozdnih območij v Evropi. Ob njenem vznožju se nahajajo opuščene kočevarske vasi Planina, Kleč, Škrilj, Ponikve in Sredgora. Predniki zadnjih prebivalcev so prišli sem tekom nemške kolonizacije v 14. stoletju in tu vztrajali več kot 600 let. Danes se v vasi pod Mirno Goro vračajo predvsem ljubitelji neokrnjene narave in miru.
Pod vrhom Mirne Gore stoji planinski dom, ki je partner projekta Očistimo naše gore in ob njem delno obnovljena cerkev Frančiška Ksaverja. S pomočjo svetega Frančiška, zavetnika pred vremenskimi neprilikami so, kot pravi legenda, uspešno ukrotili zmaja, ki je bival na gori. Povzročal je hudo uro in uničeval pridelek. Iz cerkvenega zvonika, ki danes služi tudi kot razgledni stolp se nam odpre širok razgled na Belo krajino in Hrvaško, proti jugu na gozdnata pobočja Poljanske gore in proti jugozahodu na vrhove Kočevskega Roga, Stojne in Gorskega Kotarja.

Po osvojenem hribu pa vabljeni na dobro kosilo na našo sončno teraso.

Gas na Gače!

Vir: SC Gače

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
65
74
87
98
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj