Na vsebino

Kdo so moški, ki stojijo za Kulturnim domom Črnomelj? (2)

Vsekakor je to arhitekt Branko Simčič.

Ste vedeli, da je stavba podobo, kakšno vidimo danes, pridobila šele v letih 1954 in 1955? Njen minimalizem ji s kombinacijo lesa in kamna daje monumentalnost in vrednost. Simčič je stavbo zasnoval dvignjeno na ploščadi, kar ji v znak hvaležnosti in solidarnosti med vojno daje vzvišenost in povzdignjenost od ostalega okolja. Tudi notranjost je domiselno zasnovana.

Motiv lesenih vezanih plošč v rastru se ponavlja v kamnu na ploščadi. Avla, najvrednejši del stavbe, je narejena iz lehnjaka (značilna kamnina tudi za belokranjsko Kolpo), venecijanskega tlaka, sestavljenega iz večjih kosov marmorja, in teraco tlaka.

Akustičen strop v dvorani je zasnovan po vzoru ene izmed najlepših primerov funkcionalistične arhitekture – knjižnice Viipuri v Rusiji finskega arhitekta Alvara Aalta. Streha je požarno izolirana z žlindro iz bivše tovarne in livarne Belt, kar predstavlja redko ali edinstveno uporabo izolirnega materiala v Sloveniji.

Ste vedeli, da je delo Simčiča tudi znano Gospodarsko razstavišče v Ljubljani? Med NOB je oblikoval prve slovenske bankovce in grb Ljudske republike Slovenije.

Vir: Kulturni dom Črnomelj
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj