Na vsebino

Ki za kolo, naj gre z nami v kolo

Sobotni folklorni program na Jurjevanju v Beli krajini je bil pester, saj so se na odru predstavile skupine z različnimi folklornimi ritmi in glasbo:
- FS Dragatuš,
- FS KUD Beltinci,
- FS Lubenka iz Poljske,
- KUD Bela krajina in
- KUD Merak Črnomelj.

Letošnji gostje iz tujine so folklorniki iz Poljske. "Polish Song and Dance Ensemble Lubenka" oziroma Folklorna skupina ljudskih pesmi in plesov Lubenka je bila ustanovljena leta 1978 v majhnem mestu Lubenia na jugovzhodu Poljske.

Lubenka se vsako leto udeležuje mednarodnih festivalov, kjer predstavljajo poljsko folkloro. Gre za večgeneracijsko skupino, kjer pogosto plešejo cele družine. Sestavlja jo 120 članov v 6 skupinah: 2 otroški, mladinska, vodilna in dve veteranski skupini.

Ansambel predstavlja predvsem folkloro svoje regije, torej jugovzhodne Poljska, za katero so značilni pisani, bogato okrašeni kostumi, živahni plesi in pesmi. Gostovali so že na mednarodnih folklornih festivalih v: Bolgariji, Hrvaški, Črni gori, Grčiji, Litvi, Makedoniji, Nemčiji, Rusiji, Romuniji, Slovaški, Švici, Švedski, Turčiji, Madžarski, Italiji in Albanija. V svojem dolgoletnem delovanju je skupina prejela številne nagrade in priznanja.

Program sta povezovala Petra Majdič in Marko Simčič.

Današnji folklorni program pod imenom Lepa Anka kolo vodi … se prične ob 19. uri v Jurjevanjski dragi v Črnomlju.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj