Na vsebino

Klub belokranjskih študentov in Knjižnica Črnomelj posvetila pesniški večer Otonu Župančiču

Ob 140-letnici rojstva belokranjskega rojaka in velikega pesnika Otona Župančiča sta se združila Klub belokranjskih študentov (KBŠ) in Knjižnica Črnomelj ter na pobudo Nastasje Schweiger, ki je napisala scenarij za dogodek, priredila pester literarno-glasbeni večer v spomin na našega literarnega velikana. Do danes je bilo kar nekaj pozornosti posvečene Župančičevi otroški poeziji, po kateri je najbolj poznan, in ravno zato so se organizatorji odločili, da se osredotočijo na pesnikovo odraslo poezijo, ki je in še danes predstavlja pomemben mejnik v razvoju slovenske poezije.

Z recitacijami so se predstavile dijakinje Srednje šole Črnomelj (Maša Kuzma, Maja Kozina Pika Štefanič) pod mentorstvom Jelene Šikonja in številčnemu občinstvu pokazale, da dijaki v Župančiču ne vidijo zgolj predstavnika moderne, o katerem se morajo učiti za kontrolne naloge, ampak v njem prepoznavajo svetlobo, radoživost in predvsem belokranjski ponos, ki nas lahko vse motivira.

Nastopili so tudi člani Gledališke skupine KBŠ (Emily Martinšek, Eva Kavčič, Eva Starašinič, Jan Hudelja in Rok Babič), ki pravijo, da jim rojakove pesmi prinašajo tišino, ki je glasnejša od zvena njegovih besed. Predstavil se je tudi Sašo Žepuhar (KUD Oton Župančič Vinica), ki je prebral Župančičev hudomušen zapis z naslovom Varalo. Gre za eno izmed redkih besedil s šaljivo prozno tematiko, ki je zapisano v belokranjskem narečju.

Dogodek je potekal v večnamenskem prostoru Knjižnice Črnomelj, program je povezoval Jure Kuhar, zbrane pa sta nagovorili tudi županja občine Črnomelj Mojca Čemas Stjepanovič in direktorica Knjižnice Črnomelj Anja Panjan Trgovčić. Za glasbeni predah je poskrbel mladinski sestav KUD Oton Župančič Vinica in dogodek popestril s številnimi spleti belokranjskih pesmi.

Vir: Klub belokranjskih študentov

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj