Na vsebino

Kmalu v obnovljene prostore

V začetku letošnjega leta so v Domu starejših občanov (DSO) Metlika pričeli s celovito prenovo nastanitvenih zmogljivosti na Mestnem trgu, ki se sedaj počasi zaključuje. Osrednji del matičnega doma bo tako urejen po standardih in normativih, ki bodo ustrezali sodobnim potrebam, tudi ob izbruhu nalezljivih bolezni, hkrati pa bodo zagotovili varnejše delovno okolje za vse zaposlene. S prenovo bodo pridobili 69 postelj, tri- ali večposteljnih sob ne bo več, vsaka soba pa bo imela kopalnico s straniščem, umivalnik in tuš.

Naložba je vredna tri milijone evrov, od tega so 2,3 milijona evrov pridobili na razpisu za vlaganje v razvoj oziroma dvig ravni infrastrukture za oskrbo starejših iz pobude React-EU, razliko pa je zagotovil dom iz lastnih sredstev.

V okviru projekta so za skupno preživljanje prostega časa preuredili tudi recepcijo, nad katero je terasa, namenjena za počitek na svežem zraku nepokretnih stanovalcev na vozičkih ali posteljah. Preuredili in obnovili so tudi skupne prostore, uredili prostore za potrebe zdravstva, vgradili novo dvigalo za dostavo hrane in dodali notranje dvigalo za dostop do medicinskega dela. Poleg novih inštalacij je vzpostavljeno tudi centralno prezračevanje, po vseh prostorih pa so nameščene klimatske naprave.

»Predvidevam, da bomo v mesecu oktobru pridobili vsa potrebna dovoljenja za zaključek obnove in možnost selitve stanovalcev,« je zapisala direktorica DSO Metlika Ivica Lozar.

Lanskega decembra so prostore v matični enoti povsem izpraznili in 35 stanovalcev skupaj z upravo preselili v bližnjo Komendo, preostalih 70 stanovalcev pa v dislocirano enoto. Lozarjeva dodaja, da so v času obnove vladale izredne razmere, tako za stanovalce doma kot za zaposlene, ki pa so jih s potrpežljivostjo in razumevanjem uspešno prestali.

V DSO Metlika, kjer je na voljo 172 postelj, so prvi del obsežnih načrtov prenove oziroma širitve bivalnih prostorov opravili že v lanskem letu, ko so v enoti za demenco uredili neizkoriščene podstrešne prostore, dogradili teraso ter vgradili dodatno dvigalo.

V prihodnosti si želijo celovito prenoviti tudi dvonadstropno stavbo komende, da bi povsem ustrezala standardom domskega varstva. Ker gre za eno najstarejših metliških stavb kulturnega pomena, bo njena obnova velik zalogaj tudi z vidika ohranjanja kulturne dediščine. Vodstvo doma se zaveda, da brez sredstev z državnih in evropskih razpisov tudi pri tem projektu ne bo šlo.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
74
87
98
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj