Na vsebino

Kmetijska suša se zaostruje, najhuje na jugovzhodu

Agencija Republike Slovenije za okolje je izdala sporočilo za javnost glede suše, ki je letos zajela precejšenj del Slovenije in se te dni še zaostruje. Najhuje je na jugovzhodu države, kjer je padla le polovica padavin glede na dolgoletno povprečje, krajevno tudi precej manj. ARSO poroča, da gre za najmanjšo količino padavin vse od leta 1961. Huda suša prevladuje tudi drugod v vzhodni in južni Sloveniji. Drugačna zgodba je na Gorenjskem in severnem Primorskem, kjer je od začetka aprila pa do sredine julija padlo dovolj dežja, posledično huda suša zaenkrat tam še ni prisotna. Dovolj dežja je padlo tudi na območju Kamniško-Savinjskih Alp.

Na Agenciji RS za okolje so zapisali tudi, da se na neki stopnji tla tako izsušijo, da se tok vlage iz tal v ozračje zmanjša, kar otežuje nastanek neviht. Zaradi suhih tal so lahko vročinski valovi izrazitejši, rekordne temperaturne vrednosti se ponavadi beležijo prav v času sušnih obdobij, saj vlaga v tleh posredno zmanjšuje dnevni hod temperature.

Suša se bo, kljub poslabšanju v ponedeljek, nadaljevala tudi prihodnji teden. V noči na torek namreč pričakujemo prehod dokaj izrazite hladne fronte z nevihtami, nevihtno bo že v ponedeljek čez dan. Najmanj padavin bo spet na jugovzhodu države. Več o tem pa v prihodnjih dneh.

Vir: ARSO
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj