Na vsebino

Kolumbijci z Jurjevanja 2013 v negotovih razmerah

Ali se še spomnite izvrstne kolumbijske skupine Universidad del Valle iz Kolumbije na Jurjevanju leta 2013? Kot veste so prihajali iz tretjega največjega mesta Cali, ki je v teh dneh priča krvavim spopadom.

Duh iz steklenice je dokončno ušel po tem, ko je predsednik Duque v državi z enormnimi socialnimi razlikami najavil uvedbo novih davkov usmerjenih predvsem na nižji in srednji razred, ki je zaradi epidemije že tako v izredno težkem položaju. Na proteste se je oblast odzvala z represijo, policija je proti civilnemu prebivalstvu uporabila strelno orožje in ubila več protestnikov, le-to pa je povzročilo pravo vstajo, ki je še posebno močna ravno v Caliju. Spomnimo, Cali je znan po velikem številu prebivalcev afriškega porekla, kar se – kot smo lahko videli na festivalu – zrcali tudi v njihovi glasbi in plesu.

Med protestniki je veliko naših folklornih prijateljev, na nekatere od njih pa so tudi že streljali. »V zadnjih dveh tednih je bilo po ocenah s strani policije ali paravojaških formacij ubitih vsaj 40 protestnikov ali več, število ugrabitev, posilstev in ranjenih s strelnim orožjem pa je še veliko višje« je povedal eden izmed njih, ki pa v izogib morebitnim posledicam ne želi biti imenovan. Eno najpomembnejših središč upora je ravno javna univerza »Universidad Del Valle«, katere ime nosi tudi "naša" folklorna skupina.

Od kolumbijskih prijateljev smo prejeli tudi video posnetke streljanja v hrbet (upamo, da boste videli, gre za Facebook povezavo) TUKAJ in streljanja na protestnike TUKAJ.

Protestom v Caliju so se pridružili tudi člani indijanskih organizacij iz sosednje regije Cauca, ki pa so bili 9. maja napadeni s strani oboroženih civilistov v premožnejšem delu mesta. Ob devetih ranjenih so sklenili, da se vrnejo na svoje teritorije, saj se tam lažje branijo pred napadi paravojsk. Naj omenimo, da je bilo v zadnjih petih letih v Kolumbiji v atentatih ubitih več kot 900 indijanskih, sindikalnih in naravovarstvenih voditeljev in aktivistov.

Proteste v Kolumbiji podpira velika večina prebivalstva, ob številnih kršitvah človekovih pravic pa si lahko le želimo mirne rešitve in več pravičnosti v tej čudoviti državi, ki premore izredno biotsko in kulturno raznovrstnost ter srčne ljudi. In upajmo, da bomo kolumbijske prijatelje nekoč spet videli žive, zdrave in vesele v našem mestu.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
65
74
87
98
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj