Na vsebino

KOMEMORACIJA OB DNEVU SPOMINA NA MRTVE 2015

Tudi letos smo se v počastitev dneva spomina na mrtve Črnomaljci in drugi Belokranjci spoštljivo zbrali na Gričku, ob spomeniku 1250 belokranjskim žrtvam fašističnega nasilja med drugo svetovno vojno. Ob spomeniku, na katerem verzi neznanega pesnika opominjajo, da je to zemljo, ki je skopi kruh rodila ljudem teh sončnih mestec in vasi, žlahtna kri bogato namočila za setev, ki v svobodi dozori.

Komemoracija je eno od priložnosti, ko se spomnimo preteklosti, ljudi, ki jih ni več, ko se zavemo minljivosti življenja in nas samih. Družbena dogajanja nas silijo tudi v razmislek o solidarnosti, strpnosti, požrtvovalnosti, saj nam sredi razvitega sveta kažejo podobe brezdomstva, izgnanstva in žalosti. Tako v ospredje znova postavljajo vrednote, kot so svoboda, mir, prijateljstvo …

Slavnostni govornik, gospod Darko Zevnik, župan Občine Metlika, je opozoril na aktualne dogodke, med drugim pa spomnil tudi na velik prispevek Bele krajine h graditvi domovine v času druge svetovne vojne in podvomil, ali se tega zaveda tudi naša domovina.

V kulturnem programu so nastopili recitatorji OŠ Mirana Jarca Črnomelj pod mentorstvom Bernarde Starašinič, Mešani pevski zbor Samospev pod vodstvom Ani Jankovič Šober in Godba na pihala Črnomelj pod vodstvom Iztoka Štruclja. Program je povezovala Eva Starašinič.

Predstavniki organizacij, inštitucij oz. skupnosti so položili cvetje k spomeniku 1250 belokranjskim žrtvam fašističnega nasilja 2. svetovne vojne.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj