Na vsebino

Košnja trave: Kako zgodaj je prezgodaj?

Košnja trave je v spomladanskih in poletnih mesecih na seznamu neizogibnih opravil in čeprav se zdi na prvi pogled morda banalno, je brnenje vrtnih kosilnic nemalokrat tudi razlog za sosedski spor. Še zlasti ob nedeljah in praznikih, ko je sicer v nekaterih občinah z odloki prepovedano uporabljati vrtne kosilnice, motorne žage, vrtalne, brusilne stroje in podobne hrupne naprave.

Nedavno so delavci Komunale Črnomelj med delovnikom že pred 5. uro zjutraj kosili travo v mestu Črnomelj. Občan je zaradi povzročanja hrupa Komunalo prijavil policiji in ker je po veljavnem odloku pred 6. uro zjutraj prepovedano motiti javni red in mir, je bilo javno podjetje kaznovano z globo. Direktor Komunale Črnomelj in občinski svetnik Samo Kavčič je zato na eni od sej občinskega sveta predlagal spremembo občinskega odloka, po kateri bi izvajalci javnih služb lahko tovrstna dela izvajali že pred šesto uro zjutraj oziroma bi bili za izvajanje takšnih del izvzeti iz določb veljavnega odloka. Vendar na Občini Črnomelj odgovarjajo, da zakon tega ne dovoljuje.

Zakon o varstvu javnega reda in miru v prvem odstavku 8. člena predpisuje, da se z globo kaznuje, kdor na nedovoljen način med 22. in 6. uro moti mir ali počitek ljudi s hrupom in ne gre za nujne interventne - vzdrževalne posege. Za storitev prekrška po prvem odstavku je torej v zakonu določen čas storitve prekrška (med 22. in 6. uro). Znaki prekrška niso podani, če je hrup posledica nujnih vzdrževalnih del, denimo sanacije okvare na plinski, vodovodni, električni ali drugi napeljavi, ali če je hrup posledica dovoljene dejavnosti, kot je javni shod ali javna prireditev, za katero je izdano ustrezno dovoljenje za čezmerno obremenitev okolja s hrupom. Gre torej za področje, ki ga je država uredila z zakonom na način, da občine pri tem nimajo pooblastila, s katerim bi to področje lahko urejale samostojno oziroma drugače, kot to veleva trenutni zakon. Trava bo tako vsaj do šeste ure zjutraj morala počakati.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj