Na vsebino

Krajevna skupnost Dobravice

Krajevno skupnost Dobravice sestavljajo štiri vasi: Dolnje Dobravice, Gornje Dobravice, Geršiči in Krivoglavice. Krajevna skupnost je od Metlike oddaljena 7 km, od Podzemlja pa 3,5 km.

Leta 1914 so čez vasi zgradili železnico, ki povezuje Metliko in Novo mesto. Skozi vasi teče reka Lahinja, katera je bila v preteklosti zelo pomembna za preživetje. Zaradi neokrnjene narave, miru in možnosti raznovrstnih aktivnosti se v krajevni skupnosti razvija tudi turistična ponudba.

Prve hiše so začele nastajati v 18. stoletju, v začetku 19. stoletja pa so tamkajšnji prebivalci zgradili cerkev na Gornjih Dobravicah posvečeno sveti Ani. V preteklih letih so posebno pozornost v cerkvi pritegnile jaslice, ki se ponašajo s hiškami, kozolci in cerkvami, ki sta jih zasnovala Aleš in Silvo Rus. Jaslice so se razprostirale na površini kar 18 m2, vanje pa je bilo vgrajeno več kot 70 krmiljenih motorčkov in lučk, ki omogočajo premikanje figuric.

Ste vedeli, da so pri Pumpi v Dobravicah in v zdencu na Krivoglavicah našli tudi primerke človeške ribice – belega močerila?

Z namenom omogočiti razvoj športa in dvigniti kakovost bivanja v krajevni skupnosti smo letos pristopili k ureditvi športnega igrišča Dobravice. V sklopu investicije se je zgradilo novo balinišče, razširilo obstoječe travnato nogometno igrišče na 45 m x 25 m, uredila javna razsvetljava ter ograja na novi lokaciji. Dela v vrednosti 18.087,72 € je izvedel Boštjan Leščanec.

Z namenom zmanjšanja izvoza lesa po asfaltiranih prometnicah skozi naselja in znižanja stroškov spravila lesa na površini ca. 130 ha gozdov, smo v Dobravicah zgradili novo gozdno cesto. Ta se na severu navezuje na gozdno cesto »Krvavčji vrh – Dobravice«, ki je povezana z asfaltno cesto Metlika – Semič. Dolga je 600 m, široka 3,5 m z utrjenim tamponom v makadamski izvedbi. Dela v vrednosti 25.000,00 € je izvedlo podjetje Kograd gradbeništvo, d.o.o.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj