Na vsebino

Kulturni dan - naravna in kulturna dediščina Bele krajine

Učenci 4. razredov OŠ Semič in učenci 3. in 4. razreda podružnične šole Štrekljevec so v petek spoznavali naravno in kulturno dediščino domače pokrajine.

Iz Semiča jih je pot vodila skozi Štrekljevec in Jugorje do Metlike, kjer so si ogledali Slovenski gasilski muzej dr. Branka Božiča. Učenci so spoznali zgodovino slovenskega gasilstva od njegovega nastanka do današnjih dni in si ogledali stare gasilske opreme.

Nato jih je pot vodila do Črnomlja. Sprehodili so se skozi staro mestno jedro in si iz mostu ogledali sotočje rek Lahinje in Dobličice. Pot so nadaljevali proti južnem delu Bele krajine in se ustavili v krajinskem parku Lahinja. Gospa Ana Klepec je predstavila naravni in zgodovinski pomen parka. Ogledali so si "okljuk" reke Lahinje, ki v parku tudi izvira. Ob reki stoji mlin, kjer jim je vodnica pokazala, kako so nekoč mleli žita.

Ob mejni reki Kolpi so se odpeljali do Adlešičev, kraju znanem po pisanicah in domačem platnu iz lanu. Slednje so spoznavali na domačiji Cvitkovič. Ga. Marija Gregorič, naša upokojena učiteljica in Ana Cvitkovič sta predstavili pomen in pridelavo lanu za vsakdanjo uporabo ter prikazali pisanje pisanice, značilne za ta okoliš Bele krajine.

Polni vtisov smo spoznali, da naša pokrajina skriva še veliko čudovitih naravnih in kulturnih lepot.

Vir: OŠ Belokranjskega odreda Semič

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj