Na vsebino

Kulturni dan v Ljubljani (OŠ Semič)

V četrtek smo semiški četrtošolci, petošolci in učenci 3. in 4. razreda s podružnične šole Štrekljevec izvedli kulturni dan v naši prestolnici.

V jutranjih urah smo se z dvema avtobusoma še rahlo zaspani, a polni pričakovanj odpeljali proti glavnemu mestu. V Ljubljani nas je pričakala značilna ljubljanska megla. V Lutkovnem gledališču smo si skupaj ogledali gledališko predstavo po pripovedi Vinka Möderndorferja Kit na plaži. Le - ta nam pripoveduje o drugačnosti in normalnosti. Glavna junakinja Nika je uspešna devetošolka, ki pa spretno skriva svojo skrivnost pred sošolci, saj je preveč obremenjena z mnenjem družbe. Predstava nas neprisiljeno popelje, da se ozremo vase in se vprašamo o kriterijih normalnosti. Kako pa je z drugačnostjo v naši družbi? Igralska zasedba na odru nam je neprisiljeno odgovorila na zastavljeno vprašanja in podala odlično izhodišče za razpravo.

Po predstavi smo četrtošolci s tretješolci obiskali Slovenski šolski muzej, v katerem smo si ogledali razstavo in prisostvovali šolski uri z dne, 19. grudna 1907. Učiteljice so bile v tistih časih zares stroge. Kdor je ni ubogal, je moral klečati na koruzi ali sedeti na oslu.

Petošolci smo se z vzpenjačo povzpeli na Ljubljanski grad, kjer smo razreševali uganko, kako je vitez Erazem pobegnil iz grajske ječe.

Na sprehodu skozi stari del Ljubljane smo doživeli utrip praznično okrašenega mesta.

Ta dan nam bo še dolgo ostal v prijetnem spominu.

Vir: OŠ Belokranjskega odreda Semič

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj