Na vsebino

Letni koncert Folklorne skupine Tine Rožanc z naslovom X – Desetero zgodb ljubezni

»Ljubezen zmore mnogo več kakor vi in jaz.«

G. Boccaccio: Dekameron

Folklorna skupina Tine Rožanc je v soboto, 24. junija 2017, polni Linhartovi dvorani Cankarjevega doma predstavila letni koncert, že 68. zapovrstjo, z naslovom X – Desetero zgodb ljubezni, po vzoru literarnega dela Dekameron, Giovannija Boccaccia. V okvir desetih slovenskih spletov je vpela deset brezčasnih tematik, ki so kot vložene zgodbe skozi dopolnjujoča se nasprotja predstavile raznolike možnosti (po)ustvarjanja ljudskega duhovnega izročila.

Kot nov pristop k umetnosti tradicije je ob bok drugo drugi postavila dve različni vrsti umetnosti, folklorno in književno.

V 90-minutni produkciji je bilo mogoče videti postavitve spletov plesov že uveljavljenih imen, prav tako pa tudi dela nekaterih novih in mladih folklornih (po)ustvarjalcev, med njimi je dve solo točki postavil tudi mlad belokranjski koreograf, Gašper Toman, ki je z eno izmed koreografij, odplesanih na koncertu, Petrom Klepcem, s soplesalko Barbaro Bogovič osvojil drugo mesto na tekmovanju plesnih parov novembra 2016.

Nastopile so vse tri sekcije skupine – mladinska, veteranska in otroška. V vseh sekcijah je skupaj več kot 110 pevcev, plesalcev in godcev iz cele Slovenije.

Mladinska sekcija Folklorne skupine Tine Rožanc je sestavljena predvsem iz mladih plesalcev, ki jih je v Ljubljano iz vseh delov Slovenije pripeljal študij. Tako je kar nekaj plesalcev ter tudi glasbenikov iz vseh koncev Bele krajine, kjer so v domačih folklornih skupinah (MFS Ivan Navratil, FS Dragatuš) začeli svojo folklorno pot. Nenazadnje pa celotna mladinska sekcija deluje pod budnim očesom predsednika Bojana Staniše, ki je že drugi belokranjski predsednik skupine zapovrstjo.

Folklorna skupina Tine Rožanc, ki spada pod okrilje Železničarskega kulturno umetniškega društva (ŽKUD) Tine Rožanc in v kateri se je skozi leta kalilo več sto študentov, otrok in starejših, že 68 let predstavlja slovensko ljudsko izročilo po Sloveniji, Evropi in drugod po svetu. Spada med največje in najbolj kakovostne folklorne skupine v Sloveniji in Evropi, za delovanje je prejela že mnogo nacionalnih priznanj in strokovnih nagrad.

Skupina je s svojimi avtorskimi postavitvami reden gost državnih folklornih srečanj, ki jih organizira Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti. Plesne koreografije z zanimivo vsebino in inovativnimi priredbami ljudskih skladb so bile s strani strokovnih ocenjevalcev večkrat ocenjene z zelo visokimi ocenami. Tudi letos se bomo udeležili državnega srečanje folklornih skupin v Žalcu.

Eden najodmevnejših in najuspešnejših projektov folklorne skupine Tine Rožanc, ki je požel vrsto pozitivnih kritik, je spevoples Zeleni Jurij, muzikal po ljudskih motivih. Gre za enega prvih poskusov muzikala v Sloveniji, ki povzema motive ljudskega izročila. Projekt je poleg inovativnih plesnih koreografij zajemalo ogromno poustvarjenih ljudskih melodij. Odrsko delo je skozi glasbo, pesem in ples združilo vse tri generacije plesalcev, pa tudi instrumentaliste, priznana solista in posebej za to priložnost sestavljen godalni orkester. Projekt je bil med ljudmi odlično sprejet, vsi koncerti so bili zelo dobro obiskani.

Več o skupini najdete TUKAJ.

Vir: KUD Tine Rožanc

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj