Na vsebino

Literarni pogovor s Polonco Klančnik

V sredo smo imeli v Knjižnici Črnomelj gostiti pravo posebno gostjo. Polonca Klančnik je v Črnomlju bolje poznana kot velika ljubiteljica bakterij, drožev, zato jo mnogi kličejo kar šepetalka bakterijam. S Polo, kot jo kličejo tisti, ki jo bolje poznajo, smo se v prijetnem klepetu pogovarjali o začetkih njene pekovske poti, o drožeh in nastanku njene prve kuharske knjige, ki je izšla konec lanskega leta. D(r)oživete sladkarije niso ravno tipična kuharska knjiga. Ponuja nam velik izbor čudovitih fotografij, detajlov, ki nas kar »zvlečejo«, da si naredimo svoje drože in začnemo s peko.

Prvi del je namenjen predstavitvi zakaj peči z drožmi in kaj to sploh so. Obširen del v knjigi je seveda namenjen pripravi različnih vrst testa in nadevov za božanske pite. Drugi del se osredotoča na pripravo različnih ostalih vrst sladic, kot na primer scones-i, fernandli (koroška beseda, polžki) ali recimo cruffini. Pri vseh gre za odlično sladico, ki vsebujejo drože. Navodila za peko so napisani v prvi osebi, veliko je izdanih malih trikov, ki nam olajšajo delo in nam hkrati omogočijo edinstven, osebni pristop z avtorjem. Občutek dobimo, da je Pola z nami v naši domači kuhinji.

Do nedavnega je imela v centru Črnomlja odprt svoj bistro Polabekeraj, ki je postal premajhen za vse dobrote, sedaj pa s svojo ekipo hiti novim izzivom naproti. Kmalu bomo lahko tudi dobrote iz njene kuharske knjige preizkusili v D(r)oživetem placu, kot so ga poimenovali, v Novem mestu.

Vir: Knjižnica Črnomelj

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj