Na vsebino

Literarno dopoldne na OŠ Vinica

Sončen torek, 22. februarja, smo v Knjižnici Črnomelj odlično izkoristili za literarni »pobeg« v Vinico, na tamkajšnjo osnovno šolo. Učencem 7. razreda smo predstavili projekt Rastem s knjigo in izbrano knjigo, ki jo v tem šolskem letu dobijo vsi učenci in sicer Jaz sem Andrej, avtorja Vinka Moederndorferja. Ogledali smo si tudi kratki predstavitveni film, ki je izšel v okviru projekta Rastem s knjigo. Sledila je predstavitev naše Knjižnice Črnomelj in načina, po katerem imamo gradivo razporejeno v knjižnici. Učenci so se spoznali s sistemom UDK, ki jim bo v veliko pomoč ko nas v živo obiščejo v naši knjižnici. Za piko na i so prisluhnili literarnemu pogovoru z odličnim prevajalcem in piscem potopisnih romanov, Jakobom J. Kendo, ki nas je obiskal. Ker smo ravno dan pred tem praznovali Mednarodni dan maternega jezika, smo avtorja povprašali o pomenu prevajanja, njegovih prvih začetkih in odločitvi za prevajanje mladinskega leposlovja. Učenci so se o današnjem gostu predhodno dobro seznanili in so tako seveda imeli veliko vprašanj o prevajanju vsem dobro poznanega Harryja Potterja. Predenj smo zaključili, smo nekaj besed namenili tudi njegovima potopisoma, Apalaški poti in najnovejši Transverzali. Naše srečanje smo zaključili nasmejanih obrazov.

Malo za pokušino: »In skupaj z otrokoma smo obujali spomine na to, kako nas je točno ta razgled na belokranjsko ravnico vedno navdal z veselim pričakovanjem, ko smo se pripeljali čez prelaz na pogoste obiske Kolpe. Res, koliko krasnih dni smo preživeli ob njej! Ta reka nam je sploh kot mladi družini nudila ravno pravo mešanico lenobnega namakanja in bolj poskočnih dejavnosti na njej in v bližini njenih bregov.« (Transverzala, stran 109)

Vir: Knjižnica Črnomelj

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj