Na vsebino

Ljudje ob Kolpi: Audrey Mary Totter

Igralka Audrey Mary Totter se je rodila 20. decembra 1917 v Jolietu in umrla 12. decembra 2013 v Woodland Hillsu v Kaliforniji.

Trije Jandreči (Tottrovi) fantje iz Gornjih Gribelj v Beli krajini so se konec 19. stoletja odpravili čez lužo v Ameriko. Janez je ostal v močni slovenski skupnosti v Jolietu, Illinois (dva brata pozneje odideta v Texas). Poroči se z Ido Mae, američanko švedskih korenin in 1917 leta se jima rodi tudi hčerka Audrey. Ta v šoli in cerkvi nastopa v vseh odrskih uprizoritvah. V poznih 30-ih dobi priložnost v radijskih igrah v Chicagu, nato tudi v New Yorku (Painted Dreams, Road of Life, Ma Perkins in Bright Horizons). Prvo priložnost filmske industrije pa dobi leta 1945 z vlogo v filmu Main Street After Dark. Z leti postane prepoznavna igralka v kriminalnih dramah ali žanru »film noir«. Čeprav je nekajkrat igrala tudi pozitivne vloge je sama zase vedno rekla, da se vidi v vlogah porednih deklet.

Po sedmih letih nastopanja za Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) se je preselila h Columbia Pictures in nato še k 20th Century Fox ter Warner Bros Co. Na izrecno prošnjo Clarka Gabla se še enkrat vrne k MGM posneti uspešnico z njim.

Ko je nehala nastopati v MGM filmih, je šla njena filmska kariera počasi v zaton in vse bolj se je angažirala pri televiziji. Kritiki so bili mnenja, da še večjega filmskega uspeha ni mogla doseči zaradi pomanjkanja pevskega talenta, ker je bil tačas trend pač takšen. Leta 1954 je pričela redno nastopati v dolgotrajnih televizijskih nadaljevankah, ki se predvajajo tudi več kot leto dni. To so detektivske serije, pa nadaljevanke o pilotih, znanstvena fantastika in večkrat igra tudi v "bolnišničnih" nadaljevankah; kjer se izkaže tako v igri zdravnice kakor glavne medicinske sestre. Za NBC zaigra tudi v vestern nadaljevanki The Californians, pozneje tudi v drugih.

V 60-ih letih nastopi tudi v epizodi Madame Mistery slavnega Alfreda Hitchcocka. Intenzivno televizijsko kariero nadaljuje vse do 80-ih. Takrat ponovno dobi ponudbo za nastop v filmu, a jo odkloni saj pravi: »Najbolj sem se izkazala v vlogah porednih deklet, sedaj pa naj bi v teh letih zaigrala zlobno babico?«. Zadnjič nastopi v TV seriji Murder She Wrote (epizoda Old Habits Die Hard), ki jo posnamejo leta 1987, ko dopolni 70 let.

Audrey je umrla zaradi srčne kapi le osem dni preden bi dopolnila 96 let. Njeno telo so kremirali, pepel pa raztrosili v pacifiški ocean.

Kot republikanka je leta 1952 aktivno sodelovala tudi v predsedniški volilni kampanji generala Dwighta Eisenhowerja, ki prepričljivo premaga demokratskega protikandidata. Audreyin soprog je bil zdravnik dr. Leo Fred, prodekan medicinske fakultete UCLA v Kaliforniji in direktor bolnišnice.

Etnolog dr. Niko Zupanič, ki je pisal o Audreyinem stricu Matiji Totterju (Matičku) - enem od treh bratov, ki emigrirajo v Ameriko, sicer laičnem popisovalcu kulturne dediščine (imel je le ljudsko šolo, ki jo je obiskoval v Gribljah) - je zbadljivo zapisal, da »Jandrečim ne dišita plug in motika, pač pa imajo raje knjigo in gosli«. Audrey je očitno ta gribeljski talent dobro izkoristila za kariero, vrhunske filmske, gledališke, televizijske in radijske igralke. Njeno delo kot igralka (ki posoja svoj glas) nadaljuje vnukinja Eden Totter, ki se je še za časa življenja babice odločila uporabljati njen priimek.

Zelo uspešen je bil tudi njen bratranec, znanstvenik dr. John Randolph Totter (Matijev sin), profesor biokemije, ki je bil dvakrat službeno v Jugoslaviji (sodelovanje z Inštitutom Jožef Štefan in Inštitutom Rudjer Bošković). Matijeva vnukinja Lorene Totter Barfuss pa je pred leti prišla natančneje raziskovat korenine svojih prednikov in takrat vzela tudi vzorce krvi za genotipizacijo - primerjavo sorodstva s Tottri na Spodnjem Avstrijskem, od koder naj bi izvirala Gribeljska veja.

Uspešni pa so Jandreči tudi doma. Na domači ekološki kmetiji danes uspešno gospodari Ciril Totter z družino. Ciril je tudi uspešen tekač maratonec, ki je osvojil številne zmage na prireditvah doma in v tujini, zaradi pandemije koronavirusa pa je moral odložiti udeležbo na maratonu v New Yorku.

Audrey Totter je nastopila tudi v filmih:

  • Main Street After Dark, 1945
  • Dangerous Partners, 1945A
  • The Postman Always Rings Twice, 1946, (z Johnom Garfield in Lano Turner)
  • Lady in the Lake, 1947, (z Robertom Montgomery in Jayne Meadows)
  • Unsuspected, 1947, (z Claude Rains)
  • High Wall, 1947, (z Robertom Taylor)
  • The Saxon Charm, 1948, (z Robertom Montgomery in Susan Hayward)
  • Alias Nick Beal, 1949, (z Ray Millard)
  • The Set-Up, 1949, (z Robert Ryan)
  • Any Number Can Play, 1949, (z Clarkom Gable in Alexis Smith)
  • Tension, 1950, (z Richardom Basehart)
  • The Blue Veil, 1951 (z Jane Wyman)
  • FBI Girl, 1951, (z Cesarom Romero in Georgom Brent)
  • The Sellout, 1952, (z Walter Pidgeon in John Hodiak)

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj