Na vsebino

Ljudje ob Kolpi: Leopoldina Kuralt

Leopoldina Kuralt, poročena Logar, muza pesnika Simona Jenka. Rojena 11. novembra 1840 v Ljubljani, umrla 26. marca 1876 v Novem mestu.

»Bog jej daj srečnih dnij, meni pa, da bi jo lahko pozabil! Pozabiti! čudna beseda! Moje najboljše pesni mi je navdihnila in če hočem zaljubljeno pesen napisati, je vedno ona, na ktero mislim! – Enkrat samkrat bi jo rad še videl in vedel, kaj bi mi srce občutilo; morebiti, da je vse vkup le fantazija, ki bi se izgubila, ko bi jo videl, morebiti pa tudi ne. Prva, dasi otroška ljubezen, je več vredna, nego vse poznejše.«

Simon Jenko o Leopoldini, v času bivanja na Dunaju

Hči deželnega svetovalca Martina Kuralta in Terezije Grath (iz Pliberka) je z družino preživela svojo mladost – vse do svoje poroke, v Beli krajini. Njen oče je namreč kupil posestvi Smuk in Turn na katerih je družina prirejala tudi sprejeme in različne kulturne dogodke saj je bila narodno zavedna. Eden od sinov – Teodor postane prvi predsednik črnomaljske čitalnice.

Simon Jenko sicer doma iz Gorenjske je dijaška leta (1847-1853) preživel v Novem mestu in se je v Leopoldino ali Lavoslavo, (kot jo je v slovanskem zanosu klical sam) zaljubil ko je preživel pri Družini Kuralt veliko časa kot učitelj sinov: Didimusa in Edvarda. Pri Kuraltovih je preživljal tudi počitnice in se tako z družino precej zbližal, ljubezen do Leopoldine pa je v njem pustila globoke sledi. V tem času velike ljubezni do Lavoslave je nastala zbirka ljubezenskih pesmi Obujenké.

Kot se muzam umetnikov pritiče, se Leopoldina Kuralt ni poročila s pesnikom Simonom Jenkom, pač pa z dvajset let starejšim pravnikom Ivanom Logarjem iz Ortneka, s katerim je živela v Novem mestu. Pokopana je bila na starem mestnem pokopališču (ki ga ni več), nagrobni spomenik z njenega groba pa je bil prestavljen na vrt novomeške knjižnice.

Ena od Jenkovih Obujénk:

V tihi noči

Pesem, pojdi miloglasna
V noči plavaj tje do njé,
Ko jo zvezde, luna jasna
S spanja mirnega budé.

Ko zamišljena si pase
S čuti sladkimi srcé,
Pesem, tvoje žale glase
Naj nje usta ponové!

Simon Jenko je bil tudi zelo dober prijatelj Belokranjca dr. Jurija Šterbenca (doktor prava in duhovnik), ki mu je v obdobju po letu 1864 podaril s črnilom pisano, v rjavo polplatno vezano knjižico s 150-imi pesmimi: Poezije, Zložil Simon Jozipovič Jenko, s posvetilom: »Podarjene dr. Sterbencu«.

Vir: KP Kolpa

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj