Na vsebino

Potrjenih 2217 okužb, umrlo 40 ljudi

Včeraj je bilo ob 7515 testih okužba potrjena pri 2217 ljudeh. Ob največjem opravljenih testiranjih doslej so epidemiologi zaznali tretji največji dnevni prirast okužb. Delež pozitivnih je bil 29,5 odstotka. Umrlo je 40 ljudi, kar je največ doslej.

Minister za zdravje Tomaž Gantar, ki je podatke najnovejše podatke objavil na Twitterju, se je ob tem vprašal, ali še kdo dvomi, da zaostritve ukrepov niso nujne. "Za zdravje ljudi gre," je dodal. Torkov prirast okužb je tretji najvišji doslej. Največ primerov je bilo potrjenih 27. oktobra, ko so epidemiologi odkrili 2610 okužb, dan pozneje so jih potrdili 2491.

Po zadnjih podatkih vlade je hospitaliziranih 1192 ljudi. Iz bolnišničnega zdravljenja je bilo odpuščenih 96 ljudi, a je število hospitaliziranih kljub temu naraslo za 21. Zdravljenje na oddelkih za intenzivno nego potrebujeta 202 bolnika, kar je šest več kot dan pred tem. V torek je umrlo 40 bolnikov, največ doslej. Skupno število umrlih s covidom-19 je naraslo na 645.

"Dnevni prirast bolnikov je trenutno nekoliko manjši kot je bil pred dnevi. Najbolj obremenjene ostajajo postelje intenzivne nege. Razmere so še posebej resne v vzhodnem delu države, kjer so zasedene praktično vse postelje," je na dopoldanski novinarski konferenci dejal vladni govorec Jelko Kacin.

Ob tem je poudaril, da je bilo v torek opravljenih več testov kot pretekle dni, kar je v veliki meri posledica spremenjenega načina testiranja. "V svojem navodilu je ministrstvo namreč ponovno priporočilo, da se testira tudi vse družinske člane okuženih, ki so bili skupaj z njimi v karanteni brez testiranja," je pojasnil. Kacin je dejal, da so absolutne številke sicer višje, kot so bile včeraj, a da se dejansko stanje v bistvu ni spremenilo. "Podatki še naprej in še vedno kažejo, da se reprodukcijsko število R še naprej umirja, kar je spodbudno," je dejal vladni govorec.

Po navedbah ministra Gantarja sicer število okužb pada prepočasi. "Okužen je vsak 22., potrebe po posteljah naraščajo, zaposleni so izčrpani, med zdravstvenimi delavci je veliko okuženih. Dokler bo več sprejemov kot odpustov, je zaostrovanje ukrepov za krajši čas smiselno," je prepričan. Nadzor nad upoštevanjem ukrepov se izvaja, a to po njegovi oceni ne odtehta resnosti situacije. "Bolje krajša zaostritev, ki tudi omogoča hitrejši prehod v normalnost," je dodal.

Predlog o uvedbi "spomladanskih ukrepov"

Gantar se je v preteklih dneh zavzel za dodatne zaostritve ukrepov nenujnih dejavnosti – podobno kot je to veljalo spomladi, bi ustavil tudi javni promet in zaprl večino trgovin. "Sproščanje ukrepov bi bilo glede na trenutno stanje prehitro. Žal mi je za vse tiste, ki imajo zaradi ukrepov težave, vendar so žal nujni. Tega ne počnemo le v Sloveniji," je pojasnil minister Gantar.

Zdravstveni minister v svojem predlogu navaja, da bi ukrepe po 14 dneh začeli postopno sproščati, saj bi z delno zaostritvijo ukrepov v tem času dosegli takšno izboljšanje, da bi lahko potem tudi po sproščanju ukrepov epidemiologi znova sledili stikom okuženih, kar je ključno za obvladovanje širjenja okužb v prihodnje. V tem trenutku pa razmere po njegovem prepričanju ne omogočajo sproščanja niti na področju šolstva, tako da bi tudi šole v prihodnjih dveh tednih še ostale zaprte. Ministra pri prizadevanjih po ohranjanju oziroma zaostrovanju ukrepov podpira tudi strokovna svetovalna skupina.

O ukrepih in vseh predlogih, vezanih na zaustavljanje epidemije, bo vlada razpravljala in odločala v četrtek.

Počivalšek opozarja: Kriza je tudi ekonomska

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je, potem ko je minister Gantar vladi predlagal še strožje ukrepe, spomnil, da je ta kriza zdravstvena in ekonomska. Kot poudarja, je pri sprejemanju ukrepov nujno iskanje kompromisov. Državne pomoči so za zdaj sicer ubranile delovna mesta, a številna podjetja so na robu, opozarja.

"Tako kot vsi razumemo stisko zdravstvenega sistema, je nujno razumeti tudi težave podjetij," je na Twitterju opozoril Počivalšek. V stranki SMC, ki jo vodi, po njegovih navedbah vedno iščejo ravnotežje in verjamejo, da to razumejo tudi njihovi koalicijski partnerji. Vse poziva, da se držijo ukrepov in tako poleg razbremenitve zdravstvenih delavcev omogočijo tudi preživetje gospodarstva.

Gantar se je na Počivalškova opozorila za Radio Slovenija odzval: "Razumem, da imamo številne stiske podjetnikov in na področju gospodarstva zaostrene razmere, na drugi strani pa je merilo za stopnjevanje ukrepov v vseh državah zmogljivost zdravstvenega sistema. In ne nazadnje imamo visoko dnevno število umrlih s covidom-19, če pogledamo oboje, nimam dileme, na katero stran se obrnem in kaj zagovarjam," je dejal Gantar.

Vir: RTV SLO

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
87
98
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj