Mira Dev – Costaperaria, sopranistka in koncertna pevka. Rojena 21. novembra 1882 v Črnomlju, umrla 24. marca 1934 v Ljubljani

Rodila se je v Črnomlju v znani glasbeni družini in zelo zgodaj pričela s pevskimi nastopi. Prvič je na proslavi ob spremljavi očeta na klavirju (sicer sodnik v Črnomlju in deželni poslanec) samostojno zapela pri 4 letih. Pri 10 letih pa je v duetu z bratom Oskarjem nastopila na prireditvi v Novem mestu.

Ena najpomembnejših pevk konca 19. in začetka 20. stoletja je študirala petje pri mojstru Mateju Hubadu, klavir pa jo je poučeval Karel Hoffmeister. Na koru ljubljanske stolnice je pela pod taktirko Antona Foersterja.

Po poroki leta 1905 z arhitektom Josipom Costaperario, se preseli v Trst (ta je kot pomočnik dr. Maksa Fabianija poslan v Trst izvajati projekte studia Fabiani), kjer nadaljuje s koncertiranjem in solo petjem. Profesionalno pevsko kariero je pričela kot pevka v zboru in jo nadaljevala kot solistka v Ljubljani, Zagrebu in Trstu.

Zelo odmeven nastop je imela 1904 leta na kronanju kralja Petra I. Karadjordjeviča v Beogradu. (V slovesnosti ob organizaciji dogodkov ob kronanju sta vključena tudi Belokranjca Milan Plut in Mate Zupanič). Med številnimi nastopi omenimo še nastop na slavnostni akademiji ob 100 letnici smrti škofa Juraja Dobrile v Trstu, dobrodelni koncert v Trstu za sredstva Rdečega križa za pomoč v balkanskih vojnah, v Zagrebu dobrodelni koncert za zbiranje sredstev za spomenik škofu Strossmayerju… Večkrat je nastopila kot operna pevka.

V Ljubljano se z možem vrneta 1918 leta in leta 1921 je izvedla odmevno jugoslovansko turnejo s pianistko Marijo Schweiger. Zadnja leta pa je bila redna gostja na Radiu Ljubljana. Zaradi hude bolezni in prezgodnje smrti se je njena glasbena kariera zgodaj končala.

Z glasbo se je ukvarjal tudi njen brat Oskar Dev, znan skladatelj in zborovodja, sicer pa sodnik.