Na vsebino

Maja Weiss prejela plaketo za izjemen prispevek k razvoju slovenskega dokumentarnega filma

V Mariboru je minuli konec tedna potekal 9. mednarodni festival dokumentarnega filma Dokudoc s tremi dnevi projekcij predvsem slovenskih dokumentarnih filmov ter srečanj ustvarjalcev in ljubiteljev dokumentarcev. V središču pozornosti je bila letos scenaristka in režiserka Maja Weiss, ki je prejela plaketo za izjemen prispevek k razvoju slovenskega dokumentarnega filma.

“To je priznanje ne samo meni, ampak vsem, ki so sodelovali z mano pri ustvarjanju dokumentarnih filmov v 35 letih,” je v zahvali za plaketo Dokumentarno ime 2020 zapisala Maja Weiss. Njena filmografija vključuje več kot 50 filmov različnih dolžin, žanrov in tematik. V svojih delih pogosto angažirano obravnava različna družbenopolitična vprašanja.

Priznanje so ji podelili na slovesnosti v Sinagogi Maribor. Tam potekajo Evropski dnevi judovske kulture in so tako predvajali tudi njen dokumentarni prvenec iz leta 1989 Judje na Slovenskem. Za dosedanje delo je režiserka prejela že vrsto slovenskih in tujih nagrad. Njen celovečerni prvenec Varuh meje iz leta 2002 pa je ob številnih mednarodnih nagradah prejel tudi nagrado na berlinskem filmskem festivalu Berlinale za najbolj inovativen evropski film.

Vir: Dostop

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
43
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj