Na vsebino

Malinska draga

Malinska draga je geomorfološko in geološko izrazit kraški dol ob južnem vznožju Radohe, pri naselju Maline pri Jugorju. Dol je na vrhu sklenjenega oboda dolg 1.500 m in širok 400 m, globok je do 150 m. Os Malinske drage poteka v smeri JZ-SV, pravokotno na dinarsko smer . Je tektonskega nastanka in kasneje preoblikovana s kraškimi in fluviokraškimi procesi.

Pobočja so strma in se v obliki črke V stikajo na dnu. Gruščnato dno v podlagi je prekrito z do 3,5 m debelo plastjo temne humozne ilovice. Literatura navaja, da je iz dna vrtače v podzemlje že sprana vsa starejša rdeča kraška ilovica, ki je v sosednjih skledastih vrtačah sicer na debelo odložena. Celotno območje depresije je poraščeno z gozdom in grmičevjem, na dvignjenem skrajnem severnem robu pa so na stiku z vasjo Maline travniki in pašniki. V nadaljevanju vzhodnega dela Malinske drage je v podolju več lijakastih vrtač.

Malinska draga predstavlja bifurkacijsko kraško območje med Krupo in metliškim Obrhom, kar so dokazali z zalivanjem drage.

Vir: Zavod RS za varstvo narave, Občina Semič
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj