Na vsebino

Mašin drugi pozdrav iz Avstralije

Maša Šturm se nam je iz Avtralija oglasila pred dobrim mesecem. Takrat je obljubila, da nam še kaj napiše in da priloži tudi fotografije. Obljubo je držala. preberite kaj se ji dogaja "dol spodaj". Čez kakšen mesec pa pričakujemo še zadnji del njene trilogije ...

"Prvi mesec v Sydneyu je bil zelo pester: začetek predavanj v jezikovni šoli Access (od ponedeljka do petka), delo v kavarni in restavraciji ob vikendih ter spoznavanje mesta v prostem času (ogled plaž, parkov, naravnih znamenitosti, …).

Z avstralsko Slovenko Mateyo Slobodnik, ki tukaj živi že kar nekaj let, se v času kosila odpraviva v Hyde Park, ki se nahaja v samem centru mesta, in imava malico na prostem. Nato pa gre vsaka po svoje; ona nazaj v službo, jaz pa spoznavat mesto. Prvi teden smo se po pouku s sošolkami odpravile na sprehod po trgu The Rocks, kjer smo si ogledale najstarejšo hiso v Avstraliji (Cadmans Cottage) in obiskale muzej sodobne umetnosti (Museum of Contemporary Arts). V tednu za tem sem si ogledala še katedralo svete Marije (St. Marys Cathedral), državno knjižnico (State Library of New South Wales), državno galerijo (State Gallery of New South Wales), Anzac Memorial ter se sprehodila po večjih ulicah v centru mesta.

Ker se je začela jesen in z njo tudi deževni dnevi, sem prvi možni sončni dan izkoristila za pohod od plaže Coogee, kjer stanujem, mimo zalivčka Gordon Bay, plaže Clovelly, Bronte in Tamarama, do najbolj znane in največje plaže v Sydneyu; plaže Bondi.

Naj omenim tudi pestro nočno življenje, ki se za razliko od slovenskega začne že precej zgodaj (približno ob 19. uri), in sicer zaradi zakona, sprejetega leta 2014, ki omejuje prodajo alkohola (žgane pijače prenehajo prodajati ob polnoči, ostale alkoholne pijače ob treh zjutraj). Lokali in nočni klubi vrata za nove goste zaprejo že ob 1.30, steklene kozarce pa zamenjajo za plastične.

Najbolj zanimiv je bil zagotovo čas velike noči, ki sem ga preživela pri Mateyini družini. Na velikonočni petek smo v olimpijskem parku obiskali spektakularni Royal Eastershow, ki se ga vsako leto udeleži približno 800.000 ljudi, v soboto smo šli k velikonočni maši v slovensko cerkev v Marrylandsu in nato imeli tradicionalno velikonočno kosilo, tako da sem se počutila kot doma. Ob tej priložnosti smo pripravili tudi priljubljeno avstralsko sladico - torto Pavlovo.

To soboto smo imeli enega izmed najlepših jesenskih dni, zato sva se z Mateyo odločili, da ga preživiva na plaži Bondi, kjer sva lovili sončne žarke in plavali v dokaj mirnem oceanu. Seveda sva bili previdni in plavali samo med zastavicama, po pravilih. Obiskali sva tudi tamkajšnjo tržnico in si ogledali grafite, kjer sva lahko pobarvali svoj delček stene. V naslednjem mesecu nameravava obiskati še vinograde doline Hunter (Hunter Valley), če bo zneslo s časom pa se bova udeležili tudi teka Wings for Life World Run v Melbournu. Tek poteka po celem svetu ob istem času, cel svet teče za tiste, ki tega ne morejo. Za konec bi še omenila, da gre največja zahvala seveda Mateyi in njeni celotni družini, ki me je toplo sprejela in poskrbela za nepozabno in zabavno bivanje na tem koncu sveta."

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj