Na vsebino

Maškare v šolah

OŠ Vinica - Maškarada

Na pustni torek smo imeli učenci 1. in 2. razreda kulturni dan. Oblekli smo se v maškare in na šoli odganjali zimo. Ustvarjali smo smešne klovne in pisane maske, se sladkali s krofi in se odpravili na povorko po Vinici.

Od hiše do hiše, od vrat do vrat, prinašamo smeh vam in s smehom pomlad…

Pustovanje na semiški šoli

Letos je bilo na pustni torek veliko dogajanja na šoli. Večina učencev in tudi precej učiteljev smo celi dan preživeli v maskah. Od 268 prisotnih učencev jih je bilo v maškarah kar 216, kar pomeni 80%. Učenci od 1. do 5. razreda so se odpravili na pustno rajanje v KC Semič, za starejše učence pa je 6. šolsko uro v telovadnici potekalo tekmovanje v maskah. Najboljše maškare so osvojile zanimive in lepe nagrade. Vsem nagrajencem čestitamo in se že veselimo pustovanja naslednje leto!

OŠ Mirana Jarca Črnomelj - kulturni dan 8. rezreda - pust

Osmošolci smo na pustni torek, 13. 2. 2024, izvedli kulturni dan na temo pusta kar v šoli. Delo je potekalo v treh različnih delavnicah. Z učiteljico Karmen smo raziskovali zgodovino pusta, pustne običaje po različnih krajih in odkrivali pustne jedi. Izdelali smo računalniške prosojnice in jih predstavili sošolcem. Pri učiteljici Matejki smo pekli tradicionalne črnomaljske preste (in jih seveda tudi pojedli). Pri učiteljici Nataliji smo nekateri naredili svoje obrazne maske, si poslikali roke, najbolj pogumni pa svoje obraze. Popoldne pa nas čaka še pustovanje po Črnomlju.

OŠ Podzemelj - pustno rajanje

Letošnje že tradicionalno pustno rajanje v telovadnici naše šole si bomo še posebej zapomnili po zelo domiselnih pustnih maskah. Učenci in učenke cele šole so nas presenetili s svojimi kreativnimi idejami. Bilo je veliko doma izdelanih mask, kar nas še posebej veseli: pralni stroj, grozdje, astronavt, kokice, hobotnica, nevihta, avtomat, bankomat, reporterji, zdravniki itd. Zato je imela komisija za izbor najboljših mask res težko nalogo. V vsakem razredu so podelili simbolične nagrade za tri najboljše maske. Po razglasitvi najboljših mask je sledil ples.

OŠ Milke Šobar - Nataše - Pust širokih ust

Na pustni torek, 13. 2. 2024, smo učenci in učitelji Osnovne šole Milke Šobar – Nataše preganjali zimo in glasno klicali pomlad. Zopet so nas učenci presenetili z raznolikimi in izvirnimi maskami, a tudi učitelji nismo razočarali. Kot se spodobi smo se sprva odpravili na povorko skozi staro mestno jedro, nato pa je sledil pustni ples na šolskem obračališču. Vse maske so si prislužile sladke nagrade. Upamo, da smo zimo dokončno pregnali in da nas bo vnaprej razvajalo spomladansko sonce.

Srednja šola Črnomelj

Včeraj je bilo na hodnikih SŠ Črnomelj prav veselo, saj smo se dijaki in profesorji našemili, da bi z maskami pregnali zimo.

Med razredno uro pa je sledila predstavitev razrednih mask, da lahko izberemo najboljšo!

OŠ Loka Črnomelj - Pustni ples

Na pustni torek, 13. 2. 2024, so učenci 9. razreda organizirali pustni ples. Ples je potekal v začasni jedilnici šole, kjer so učenci postavili tudi stojnice za prodajo različnih pijač in prigrizkov.

Na plesu ni manjkalo dobre glasbe in različnih pustnih mask, pridružili so se nam učenci vseh oddelkov OŠ Loka.

Potekalo je tudi tekmovanje za najboljše maske. V kategoriji 9. razreda je zmagala Kaja Blažina, v kategoriji mlajših razredov je zmagal Niko Vraničar in med učitelji je bil zmagovalec Jure Hribar.

Ples je bil zelo uspešen in zabaven.

OŠ Loka - Pust na PH Stratus

Pustni torek je bil na naši šoli ustvarjalno pisan in igriv. V šolo so navsezgodaj zjutraj prihajale nasmejane maškare v izvirnih preoblekah in širile veselje po hodnikih in učilnicah. Sledil je pouk, kljub temu pa sta iz učilnic ušla razigran smeh in hihitanje.

Kmalu je po hodniku zadišalo po dolgo pričakovani malici. Gospe kuharice so nas razveselile s slastnimi krofi, brez katerih maškare težko preživijo. Sledil je pustni pohod po Črnomlju, kjer so se maškare pokazale še krajanom. Zaključili smo s pustnim plesom na matični OŠ Loka in tako videli še maske starejših učencev naše šole.

Več pa bodo povedale fotografije …

Pust v OŠ Stari trg ob Kolpi

Pust je čas veselja, ustvarjalnosti in skupnega raziskovanja. Torek, 13. 2. 2024, je bil v znamenju pusta za učence 1., 2. in 3. razreda naše šole. Od zgodnjega jutra smo bili oblečeni v barvite in pisane maske ter polni pričakovanja za dogodivščine, ki so nas čakale.
V učilnicah smo izdelovali pustne maske s pomočjo učiteljic in sošolcev. Vsak je izrazil svojo ustvarjalnost in domišljijo, rezultati pa so bili resnično čudoviti. Smejali smo se, medtem ko smo lepili, risali smešne obraze in pritrjevali barvne papirje.
Nato smo se odpravili na sprehod skozi Stari trg ob Kolpi, kjer smo se pridružili pustni povorki. Ljudje na ulicah so nas veselo pozdravljali, mi pa smo se počutili kot prave karnevalske zvezde. Od nekateri smo celo dobili sladkarije in pohvale za naše domiselne maske.
Dan dejavnosti smo zaključili s plesnim rajanjem v šolski telovadnici. Ob zvokih glasbe smo plesali in se zabavali kot še nikoli prej. Bilo je nepozabno doživetje, ki
smo si ga vsi želeli ponoviti.
Pustni dan nam je prinesel smeh, veselje in nepozabne spomine. Komaj čakamo, da bomo lahko naslednje leto ponovno skupaj praznovali ta čarobni čas.

Pustni torek na PŠ Adlešiči

V torek, 13. 2. 2024, so v šolo namesto učencev prišle Pike Nogavičke, princeske, čebelice, čarovnice, kavboji, lovci in drugi super junaki.

Po malici smo se vsi skupaj odpravili na pustni sprehod po Adlešičih. Ustavili smo se skoraj pri vsaki hiši, zapeli, trije učenci pa so zaigrali na harmoniko. Ljudje so nas nagradili s sladkarijami, piškoti, krofi, flancati, sokom in denarjem.

Naše popotovanje smo utrujeni, a zelo zadovoljni in veseli končali v šoli skoraj 3 ure kasneje.

Pustovanje - PŠ Griblje

V torek, 13. 2. 2024, je bil dan pri nas navihano in praznično obarvan. Ni lepšega za otroke, kot je pust. Takrat se lahko našemijo v svojega najljubšega junaka iz pravljice. Učenci od 1. do 5. r. so si nadeli različne maske – od tradicionalnih do sodobnih. Pustovanje smo popestrili s plesom, pustnim rajanjem in se udeležili pohoda po vasi Griblje ter se nazaj vrnili s polno košaro sladkarij.

»Od hiše do hiše, od vrat do vrat, prinašamo smeh vam in s smehom pomlad … «

Kot pravi pesmica o pustu, smo ta dan smeh zagotovo prinesli, pomlad pa nas je že kar malo prehitela.

Vir: OŠ: Vinica, Semič, M.Jarca Črnomelj, Podzemelj, Milke Šobar - Nataše, Loka, Srednja šola Črnomelj

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj