Na vsebino

Maskina čitalnica v času koronavirusa

V času, ko nam pandemične razmere narekujejo, da ostanemo doma, ko je javno življenje izključeno, je čas, da smo še toliko bolj solidarni, zato smo se na Maski odločili, da vam v branje vsak ponedeljek on-line ponudimo izbrano knjigo iz Maskine založbe, oziroma izbran članek iz časopisov Maska.

Odklenjeno čtivo bo objavljeno TU.

Začenjamo s Politično zgodovino bodeče žice Oliverja Razaca.

Bodeča žica ima v zgodovini tehnologij za razmejevanje prostora čisto poseben položaj. Na prvi pogled je zgolj poljedelski instrument, se pravi, samo orodje za uresničevanje pradavne funkcije: ograjevanja polja. Toda njena odločilna vpletenost v treh največjih modernih katastrofah naznanja, da je tudi privilegirani objekt za prostorski vpis oblastnih razmerij, značilen za moderni čas.

Olivier Razac je filozof. Od leta 2014 predava na Univerzi Grenoble Alpes v Franciji. V svojem delu se posveča načinom izvajanja oblasti v sodobnih družbah, pri čemer nadaljuje analize Michela Foucaulta.

Knjiga online → PDF

Vir: Maska Ljubljana
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj