Na vsebino

Med 10 najbogatejšimi tudi Šešoki, Južna, Akrapovič

Igor Akrapovič
Igor Akrapovič

Revija Manager je znova objavila lestvico 100 najbogatejših Slovencev. Ti imajo pod palcem 7,1 milijarde evrov, kar je največ doslej. Premoženje 100 najbogatejših se je v zadnjem letu tako povečalo za skoraj četrtino oz. 1,3 milijarde evrov, ugotavljajo v časniku Finance. Na vrhu lestvice ni sprememb, na njej kraljujeta Iza Sia in Samo Login, ki so jima pripisali kar 689 milijonov evrov premoženja. Prav tako na drugem mestu vztrajata ustanovitelj Studia Moderna Sandi Češko in njegova partnerica Livija Dolanc. Njuno premoženje so ocenili na 355 milijonov evrov.

Najvišji skok je uspel družini Šešok, lastnikom Iskre, ki ima obrat tudi v Semiču. Pripisujejo jim 275 milijonov evrov premoženja, kar je za približno 150 milijonov več kot lani. S to vsoto so se uvrstili na tretje mesto. "Poleg boljšega poslovanja in višjih vrednotenj primerljivih evropskih borznih družb so h konkretnemu povečanju ocene pripomogle napovedi. Prihodnje leto načrtujejo 385 milijonov evrov prihodkov, kar bi pomenilo trikratnik lanske prodaje, in 29,3 milijona čistega dobička, lani ga je bilo za 8,9 milijona evrov. Pomembno k povišanju ocene pripomore tudi nepremičninski portfelj," so pri Managerju navedli razloge za ta skok.

Novinca med prvo deseterico sta Belokranjec Dari Južna in njegova soproga Vesna, ki sta se s 73-odstotno rastjo premoženja zavihtela na šesto mesto. "Njun holding Perspektiva se v zadnjih letih pospešeno razdolžuje, razlog za povečanje ocene pa je tudi uspešno poslovanje novomeškega gradbenega podjetja CGP in rast tržne vrednosti Petrola, ki je v njuni približno desetodstotni lasti," pojasnjujejo uredniki lestvice.

Na devetem mestu najdemo Igorja Akrapoviča, lastnika podjetja Akrapovič, ki ima svoj obrat tudi v Črnomlju. Njegovo premoženje ocenjujejo na 174 milijonov evrov, kar je 25-odstotni porast v primerjavi z lanskim letom.

V drugi polovici lestvice sto najbogatejših Slovencev najdemo tudi brata in sestro Aleša Mozetiča in Alenko Mozetič Zavrl iz Metlike, lastnika skupine Don Don. Njuno premoženje je ocenjeno na 35,4 milijona evrov.

Meja za vstop na lestvico je letos pri 27,7 milijona evrov. Zamenjala se je nekaj več kot četrtina obrazov, pri čemer je 10 novincev, 17 pa povratnikov.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj