Na vsebino

Medalje za požrtvovalnost tudi policistom iz naše regije

Foto: Policija
Foto: Policija

Vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Boštjan Lindav in ministrica za javno upravo v funkciji ministrice za notranje zadeve Sanja Ajanović Hovnik sta včeraj podelila 77 medalj za požrtvovalnost in hrabrost. Med prejemniki je 56 policistov in 21 občanov, ki so se izkazali v 36 dogodkih, medalji pa sta dobila tudi dva mladoletnika.

Medaljo policije za požrtvovalnost si je prislužil tudi Belokranjec Božo Vrlinič s policijske postaje Novo mesto, ker je 24. marca lani na poti v službo posredoval pri prepiru, ki se je sprevrgel v poskus uboja in požig.

Kot so zapisali v obrazložitvi je policist Božo Vrlinič dokazal, da je predan svojemu poklicu tudi izven delovnega časa. 24. marca 2022 popoldne je na poti v službo posredoval v naselju v okolici Novega mesta. Med vožnjo po regionalni cesti je namreč opazil več ljudi, ki so se prepirali, zato se je ustavil. Predstavil se je kot policist, osebe pozval, naj kršitev nemudoma prenehajo, in jih poskušal razdvojiti. Poklical je tudi operativno-komunikacijski center in zaprosil za intervencijo. Kljub njegovemu posredovanju je eden izmed kršiteljev s strelnim orožjem poškodoval drugega. Božo Vrlinič je poškodovanemu nudil takojšnjo prvo pomoč. Medtem so kršitelji začeli razbijati okna na hiši ranjenega moškega, eden izmed njih pa jo je celo polil z bencinom in zažgal. Policist je zavaroval predmeta, ki sta bila uporabljena pri poskusu uboja in požigu, ter ju predal policistom, ko so prispeli na kraj. S posredovanjem podatkov o osumljencih je prispeval tudi k takojšnjemu prijetju obeh pobeglih storilcev. Zaradi svojega samoiniciativnega in požrtvovalnega ukrepanja je Božo Vrlinič nedvomno upravičen do medalje policije za požrtvovalnost.

Med prejemniki medalj za požrtvovalnost so s Policijske uprave Novo mesto še policist David Vidmar (Policijska postaja Novo mesto) in Mitja Gazvoda (občan z območja Policijske uprave Novo mesto), ker sta 8. junija 2021 brez pomisleka skočila v deročo reko in iz nje rešila moškega. Policist Aleš Plevnik in policist kriminalist Jürgen Racman (Policijska postaja Sevnica), ker sta 27. marca 2022 hitro in učinkovito zaustavila krvavitev pri ponesrečenem motoristu, s čimer sta mu rešila življenje. Policista Robi Bračun in Branko Kovačič (Policijska postaja Brežice), ker sta 7. junija 2022 preprečila skok ženske z nadvoza na avtocesto ter jo z ustrezno komunikacijo in veliko človečnosti bodrila do prihoda reševalne ekipe. Policist Boštjan Brulc (Policijska postaja Dolenjske Toplice), ker je 14. julija 2022 asistiral zdravstvenemu osebju pri hospitalizaciji občana in mu ob tem preprečil skok z višine, ki bi bil zanj lahko usoden. Policista Luka Lužar (Policijska postaja Novo mesto) in Miha Tivadar (Policijska postaja Novo mesto), ker sta 31. oktobra 2022 posredovala pri sporu med stanovalci, v katerem je ena oseba utrpela hudo ureznino. Poškodovancu sta namestila Esmarchovo prevezo in zaustavila hudo krvavitev ter mu s tem rešila življenje.

Ajanović Hovnikova in Lindav sta se policistom in občanom zahvalila za njihovo požrtvovalnost in hrabrost in poudarila, da so soljudem nudili nesebično pomoč, ki so jih v določenih primerih celo ogrožali. Lindav je ob tem izpostavil, da je prihodnost naše družbe odvisna od naših vrednot in kakšni bomo v odnosu do sočloveka.

Prejemniki medalj so poudarili, da bi v njihovih čevljih pomagal vsak, so pa ponosni in veseli, da so uspeli rešiti življenja soljudi, nekateri pa z njimi še vzdržujejo stike.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj