Na vsebino

Metličane čakajo dražje komunalne storitve

Direktor Komunale Metlika Bojan Krajačič je pojasnil razloge za dvig cen komunalnih storitev.
Direktor Komunale Metlika Bojan Krajačič je pojasnil razloge za dvig cen komunalnih storitev.

Metliški občinski svetniki so na včerajšnji seji potrdili višje cene položnic za storitve, ki jih opravlja tamkajšnje javno komunalno podjetje. Glede na izračune v elaboratih se bodo njihove položnice za štiričlansko gospodinjstvo z mesečno porabo 10 kubičnih metrov vode zvišale za 6,7 odstotka oziroma za 4 evre. V primeru enočlanskega gospodinjstva s porabo treh kubičnih metrov vode na mesec bo povišanje manjše, in sicer za 6,1 odstotka oziroma 1,7 evra. Povprečen uporabnik zidanice v metliški občini pa bo s 1. julijem plačal celo tri odstotke manj kot doslej.

Direktor Komunale Metlika mag. Bojan Krajačič je pojasnil, da so se v lanskem letu zvišale skoraj vse postavke, ki sestavljajo končno ceno, še zlasti stroški materiala in plač. Izjema je le odvoz grezničnih gošč, kjer je razlog za padec cene v nakupu novega vozila canaljet, ki so ga imeli prej v najemu. Tudi pri omrežninah ni podobne rasti kot pri ostalih postavkah, saj je osnova za ceno nabavna vrednost investicij, ki je raztegnjena v preteklost tudi več kot 30 let, večjih novih investicij, ki bi bistveno vplivale na omrežnino, pa ni bilo. Pri zbiranju odpadkov je največji razlog za odklon v poračunu za pretekla leta, ki pa ga pri ceni za uporabnike niso upoštevali.

Kljub podražitvi cene po navedbah Krajačiča ostajajo med cenejšimi med primerljivimi občinami. To je razvidno tudi iz primerjave veljavnih in novih cen za uporabnike ter primerjave cen med izbranimi občinami, ki si jo lahko ogledate v spodnji priponki.

Prvi rebalans proračuna

Svetniki so sprejeli tudi prvi rebalans letošnjega proračuna. Skupni prihodki so praktično ostali v višini prvotnega proračuna, ki je bil sprejet marca in znašajo dobrih 10,7 milijona evrov. Odhodki so se zvišali za 450 tisoč evrov na slabih 12 milijonov evrov. Za 470 tisoč evrov se je dvignila tudi načrtovana višina zadolževanja, ki sedaj znaša 900.000 evrov. Skupno zmanjšanje planiranih sredstev v letošnjem letu tako znaša 534 tisočakov.

Kot pojasnjujejo na metliški občinski upravi so se med letom pojavile nove možnosti pridobitve sofinancerskih sredstev za izvedbo posameznih naložb pri projektih sanacije strehe na telovadnici OŠ Podzemelj in ureditve trim steze v športnem parku Metlika. Z rebalansom planirajo tudi sredstva za pripravo dokumentacije za najavljene javne razpise, ki jih načrtujejo izvesti v naslednjih letih. Gre za obnovo dotrajane stavbe Konzuma v Metliki, ureditev vodovodov ter projekt Misterion 2 (Obrh).

Poleg omenjenega so svetniki v prvem branju z nekaj pripombami sprejeli odlok o subvencioniranju komunalnega prispevka za mlade družine v metliški občini, ki predvideva subvencijo v višini 50 odstotkov od odmerjenega komunalnega prispevka oziroma največ 2.000 evrov. Na pobudo investitorja KZ Metlika so sprejeli tudi odlok o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za južni del naselja Podzemelj, za potrebe gradnje stanovanjske soseske. Odlok predvideva devet novih parcel za gradnjo stanovanjskih objektov in umestitev zelenih in cestnih površin ter ureditev gospodarske infrastrukture. Seznanili so se še z Akcijskim načrtom Bele krajine v okviru Zelene sheme slovenskega turizma, ki ga je predstavila Alenka Tomašič iz RIC Bela krajina ter z nekaj pripombami izrazili podporo civilni iniciativi za ohranitev in zaščito vinskih goric, ki jo je svetnikom predstavil Matjaž Pavlin iz združenja Konzorcij Turizem v zidanicah.

V okviru kadrovskih zadev so imenovali novo sestavo Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu ter izdali soglasje k vnovičnem imenovanju Marte Strahinić za direktorico Ljudske knjižnice Metlika za naslednje petletno mandatno obdobje.

Priponke

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj