Na vsebino

Metlika po 10 letih znova z županjo (avdio)

Martina Legan Janžekovič.
Martina Legan Janžekovič.

Nedeljske lokalne volitve so med belokranjskimi občinami na županskem mestu postregle z eno samo spremembo. V Metliki se namreč po desetih letih županovanja poslavlja Darko Zevnik, ki so mu volivci namenili 34,7 odstotka glasov. Po neuradnih izidih je nova metliška županja postala Martina Legan Janžekovič, ki je prejela 62,3 odstotka glasov. Njena Lista za povezovanje in razvoj pa je dobila tudi največ, štiri svetnike, v občinskem svetu.

»Ljudje so si zaželeli večje proaktivnosti, da bi se stvari premaknile na bolje. Želijo si povezovanja, sodelovanja, tako na nivoju občine, celotne Bele krajine in širše regije. V meni verjetno vidijo človeka, ki bi bil s svojo energičnostjo, odločnostjo in zavzetostjo, ki sem jo pokazala v dosedanjem delu, sposoben stvari izpeljati na drugačen način, kot sedanji župan. In so se pač odločili za alternativo sedanjemu vodstvu,« je povedala Martina Legan Janžekovič, ki je več mandatov delovala v svetu domače krajevne skupnosti v Radovici, tri mandate je občinska svetnica, v zadnjem mandatu tudi podžupanja. Poleg tega je dejavna v številnih društvih.

Novoizvoljena metliška županja pravi, da dan po izvolitvi ne čuti pretirane vzhičenosti, »prevladuje predvsem občutek odgovornosti ter zlasti velike zavzetosti, da naredimo nekaj dobrega v dobrobit vseh občank in občanov občine Metlika«.

V programu njene Liste za povezovanje in razvoj so si zastavili štiri prioritete. Prva je reorganizacija občinske uprave z vzpostavitvijo projektne pisarne z namenom čim boljšega črpanja državnih in evropskih sredstev. Drugi poudarek bo na ureditvi infrastrukture v industrijskih conah ter privabljanju novih vlagateljev. V ospredje želijo postaviti tudi mlade, dati spodbude za rešitev prvega stanovanjskega problema ter oživiti staro mestno jedro Metlike.

Zevnik: Volivci imajo vedno prav

»Volivci imajo vedno prav. Očitno so se naveličali tega, kar smo delali v zadnjih 10 letih in so izbrali nekaj novega. Jutri je nov dan in delamo naprej,« pa je izide komentiral Zevnik, ki meni, da v Metliki ni bilo realnih možnosti za drugi krog. Neuspeh pripisuje tudi nizki volilni udeležbi, ki je bila v občini 51-odstotna.

Zvočni zapis

  • - Martina Legan Janžekovič o izvolitvi in načrtovanih projektih

  • - Darko Zevnik o porazu na volitvah

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj