Na vsebino

Metliška (z)godba, 3. del

Po le 4 letih se je leta 1879 Franc Golob odpovedal kapelniški službi in namesto sebe predlagal godbenemu ravnateljstvu Karla Kresala, prvega igralca krilnega roga pri novomeški godbi. Kresal je službo v Metliki sprejel, saj so mu obljubili 20 goldinarjev mesečne plače in stanovanje v stari šoli.

Godbo, ki je takrat štela od 8 do 11 mož, je Karl Kresal vodil naslednjih 11 let. Proti koncu njegovega vodstva je prišlo do nesoglasij z godbenim ravnateljstvom, zato je Kresal službo odpovedal in odšel v Ameriko.
Za nekaj mesecev je godbo vodil prejšnji kapelnik Golob, potem pa se je na razpis v maju 1890 prijavil dotedanji novomeški kapelnik Franc Langer, ki je zahteval 25 goldinarjev plače in stanovanje. Ker ni bilo druge izbire, so ga sprejeli. Vendar je Langer delal pri godbi le pet mesecev, saj je septembra 1890 službo kapelnika odpovedal in odšel na Reko. Vodstvo je spet prevzel Franc Golob.

Od starih muzikantov sta ostala le dva godbenika, in sicer Janez Škof in Ignac Okorn, zato se je moral novi stari kapelnik Golob opreti na mlade moči. Godba je kmalu štela od 8 do 13 članov.

Leta 1892 je godbeni odbor sklenil, da morajo godbeniki nositi enake uniforme. Stroške so nosili podporni člani, pomagala pa jim je tudi Prva dolenjska posojilnica. Uniforme je izdelal sam kapelnik Golob, ki je bil krojaški mojster. Kape so naročili pri podjetju Josip Bittner iz Češke. Godbeniki so tako dobili prve uniforme.

Kapelnik Golob je spretno vodil godbo celih 18 let, potem pa je zaradi nesoglasij med njim in godbenim odborom odstopil leta 1908.

Se nadaljuje ...

Vir: Mestna godba Metlika

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj