Na vsebino

Metliška (z)godba, 7. del

Leta 1970 je 32-članska godba z novimi inštrumenti in uniformami, ki jih je priskrbela tovarna Beti, praznovala 120-letnico. Občina se je ob tej priložnosti obvezala, da bo adaptirala staro šolo, kjer so godbeniki imeli prostore.
V sklopu praznovanja je bila 12. junija odprta razstava o 120-letnem delovanju godbe, 14. junija pa je potekal slavnostni koncert na grajskem dvorišču. 19 godbenikov je prejelo republiške Gallusove značke za dolgoletno delovanje. Slavje je doseglo višek 15. junija, ko so se v Metliki zbrale povabljene godbe Godba Črnomelj, Pihalni orkester Kočevje, Papirniški Pihalni Orkester Vevče, Mengeška godba, iz Duge Rese, Brežic, Domžal in Trbovelj. Parada je potekala od Pungarta do Trga svobode, kjer je bila proslava, in nato na veselični prostor pred Vinsko kletjo.

Leta 1971 so godbeniki prvič nastopili v Italiji v pobrateni občini Ronke. Istega leta so pripravili še prijateljsko srečanje godbenikov iz Vevč, Trebnjega in Metlike.
Leta 1972, ko se je le začela obnova godbenih prostorov, so godbeniki navezali stike z godbo iz Kleiningersheima v Nemčiji, v kateri je igral domačin, danes žal že pokojni godbenik Ivan Kapušin. Avgusta so gostje prispeli v Metliko, kjer sta godbi uprizorili skupen koncert in imeli piknik na Vinomerju. Septembra je metliška godba s folklorno skupino obiskala pobrateno občino Wagna v Avstriji.
Po treh letih gostovanja v gradu so se godbeniki 1973. končno preselili nazaj v obnovljene prostore Stare šole. Leta 1975 so godbeniki pripravili slavnosten koncert ob 125-letnici, julija pa so gostovali pri godbi iz Kleiningersheima in septembra na 75-letnici vevške godbe v Ljubljani.

Od leta 1973 naprej so godbeniki prirejali veseli večer v starem kulturnem domu. Koncertu je sledila zabava s tombolo in plesom. Leta 1976 je ljubljanska televizija posnela oddajo »Iz vsakega jutra raste nov dan«, v kateri so prikazali amatersko kulturno dejavnost v Metliki. Za oddajo so godbeniki zaigrali 3 skladbe na grajskem vrtu. Leta '77 je godba sodelovala na tekmovanju godb v Dolenjskih Toplicah in v Sinju na znameniti alki. Za bližajočo 130-letnico so pričeli z nabavo novih inštrumentov znamke Yamaha.

Leta 1977 je bil v Metliki ustanovljen oddelek Glasbene šole Marjana Kozine iz Novega mesta, in sicer za pihala in trobila. Pouk v oddelku je prevzel kapelnik Ivan Jerina, ki je dotlej že 17 let vodil godbo. Godba je prvič nastopila na srečanju dolenjskih in belokranjskih godb v Straži pri Novem mestu. Avgusta so godbeniki igrali v Ronkah ob 10-letnici pobratenja občin.

Naj današnji del naše (z)godbe zaključimo z zanimivim dejstvom. Leta 1978 se je v godbo vključila prva godbenica, 12-letna Andreja Ivanetič! Kdo ve, kateri inštrument je igrala?

** fotografija je iz leta 1970.

Vir: Mestna godba Metlika

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj