Na vsebino

Metliška županja sprejela prejemnico plakete DS za prostovoljstvo

Županja Občine Metlika Martina Legan Janžekovič je včeraj sprejela Albino Tošesko, prejemnico plakete Državnega sveta (DS) za prostovoljstvo. Plakete, ki jih DS podeljuje ob mednarodnem dnevu prostovoljstva, je letos prejelo 15 posameznikov in organizacij. Na predlog Rdečega križa Slovenije - zveze združenj je plaketo za izjemen prispevek k izboljšanju kakovosti življenja posameznikov in družbenih skupin v okviru opravljanja prostovoljnega dela na področju socialne dejavnosti prejela tudi Metličanka Albina Tošeska, ki se s prostovoljnim delom ukvarja že častitljivih 75 let.

Albina Tošeska se je rodila v kmečki družini kot tretji otrok. Med vojno, leta 1944, je bil njen dom izropan in požgan, družina pa je preživela s pomočjo Rdečega križa. Tudi sama je z osmimi leti postala članica podmladka Rdečega križa na metliški osnovni šoli in vse do danes je njegova prostovoljka. Kasneje je krajevno organizacijo Rdečega križa Metlika vodila 18 let.

Zaposlila se je kot šivilja v tovarni Komet, kjer je delala vse do upokojitve. Po štirih letih jo je delovna organizacija poslala na šolanje v Zagreb, kjer je spoznala svojega življenjskega sopotnika. Nato se je vrnila v Komet, kjer je bila vodja operativne priprave dela. V tem času je opravljala še marsikatera družbeno koristna dela, imela je številne funkcije v Kometu, aktivna je bila v društvih in občinskih ter nekaterih republiških organih.

Albina Tošeska je aktivna na številnih področjih javnega življenja v Metliki. Kot devetnajstletno dekle je prevzela štiriletno vodenje takratne mladinske organizacije. Od mladih nog je bila športnica Telovadnega društva Partizan Metlika, ki ga je tudi sama vodila 16 let. Udeleževala se je nastopov in tekmovanj doma ter po vsej nekdanji Jugoslaviji (vsakoletni Zlet bratstva in enotnosti). Dve leti je bila predsednica Združenja borcev za vrednote NOB Metlika. Predsednica podružnice Društva Dobrnič Metlika pa je že 19 let.

Bila je članica Literarnega kluba Metlika. Sodelovala je v natečaju Lepota besede, pesmi je objavljala v pesniških zbornikih Potovanje srca, leta 2005 pa je izdala tudi lastno pesniško zbirko. Že nekaj let s svojimi prispevki, predvsem pesmimi, sodeluje v Žumberačkem izvoru, glasilu Društva Žumberčanov in prijateljev Žumberka Metlika. Je tudi navdušena planinka in dolgoletna članica Planinske zveze Slovenije. Občuduje lepote naše domovine in prav tem je posvetila največ svojih pesmi, ki jih je objavljala v Planinskem vestniku Planinske zveze Slovenije, Planinarskem vjestniku PS Hrvatske (objave v slovenskem jeziku), domoljubne pesmi pa je objavljala v Svobodni besedi.

Albina Tošeska je aktivna članica Rdečega križa Slovenije že več kot 70 let, 18 let je bila predsednica Rdečega križa mesta Metlike in štiri leta podpredsednica občinskega Rdečega križa. Delovala je v številnih organih in odborih, sodeluje pri številnih akcijah in nalogah, še posebej veliko dela je skupaj z ostalimi člani opravila v času prihoda beguncev iz bivše skupne države. Tri mesece je nudila zatočišče beguncem tudi pri sebi doma. Opravljala je tako organizacijska kot tudi terenska dela, kot so obiski in srečanja starejših občanov, razvoz hrane in druge pomoči na terenu, pomoč pri obveščanju in izvedbi krvodajalskih akcij, skratka naloge in pomoči za in v prid pomoči potrebnim. Še danes je članica krajevne organizacije Rdeči križ Metlika in članica socialno-zdravstvene komisije ter upravnega odbora sklada Stopimo skupaj pri Območnem združenju Rdečega križa Metlika.

"Albini iskreno čestitamo za zasluženo priznanje. Zahvaljujemo se ji za vso prizadevnost in aktivno delovanje v številnih organizacijah ter za vso dobroto in nesebična dejanja, s katerimi bogati našo lokalno skupnost in daje pozitiven vzgled mlajšim generacijam," so ob tem zapisali na metliški občini.

Vir: Občina Metlika, OZRK Metlika
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj