Na vsebino

Metliški policisti o varnostnih razmerah v občini

Policijska postaja Metlika
Policijska postaja Metlika

Varnostne razmere na območju občine Metlika so bile v preteklem letu razmeroma ugodne, zaskrbljujoč pa je porast kaznivih dejanj zoper zakonsko zvezo, družino in otroke, ocenjujejo predstavniki tamkajšnje policije v letnem poročilu, ki ga bodo na današnji seji obravnavali tudi občinski svetniki. Skupaj so v letu 2021 metliški policisti obravnavali 125 kaznivih dejanj, kar je 75 manj kot leto prej, ob tem pa so jih dobri dve tretjini že raziskali.

Število kaznivih dejanj se je v primerjavi z letom 2020 zmanjšalo predvsem zaradi manjšega števila kaznivih dejanj s področja splošne kriminalitete. Prav tako so obravnavali za dobro polovico manj primerov gospodarske kriminalitete.

Metliški policisti so lani obravnavali 15 (leto prej 11) kaznivih dejanj zoper zakonsko zvezo, družino in otroke. Več je bilo tudi primerov družinskega nasilja. Tako so izrekli sedem prepovedi približevanja, kar je štiri več kot leto prej.

S področja premoženjske kriminalitete so lani obravnavali 61 kaznivih dejanj (leto prej 105), uspešno pa so preiskali polovico tovrstnih nečednih dejanj. Največ je bilo tatvin in vlomov, nekaj tudi klasičnih primerov goljufij in poškodovanj tuje stvari.

Obravnavali so tudi 16 (leto prej 8) kaznivih dejanj mladoletniške kriminalitete ter tri kazniva dejanja s področja prepovedanih drog. Skupaj so zasegli nekaj več kot poldrugi kilogram prepovedane marihuane.

Med ostalimi kršitvami v lanskem letu izstopajo predvsem kršitve zakona o nalezljivih bolezni zaradi neupoštevanja ukrepov za preprečevanje okužb z novim koronavirusom. Povečalo se je tudi število kršitev zakona o delu na črno.

Prometno-varnostne razmere v metliški občini so bile lani primerljive z letom 2020. Policisti so obravnavali 65 prometnih nesreč (leto prej 63), štirje udeleženci so utrpeli hude telesne poškodbe, smrtnih žrtev na srečo ni bilo. Vzrok tretjine primerov prometnih nesreč je bila neprilagojena hitrost. Dobrih devet odstotkov prometnih nesreč so zakrivili alkoholizirani vozniki.

Število prijetih oseb, ki so ilegalno prestopile državno mejo, se je lani na območju druge največje belokranjske občine zmanjšalo iz 434 na 97 oseb. Med obravnavanimi kršitelji je bilo največ državljanov Pakistana, Afganistana in Bangladeša. Mejnih incidentov pa na Policijski postaji Metlika niso zabeležili.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj