Na vsebino

Miliči včeraj: "Hristos se rodi - Va istinu se rodi"

Tako se pozdravijo srbski pravoslavni verniki na božič. Danes zelo okrnjena pravoslavna občina Marindol šteje pičlih 150 članov, a je za okolje Krajinskega parka Kolpa in Belo krajino zelo pomembna, saj je živ spomenik večnacionalnosti in multikulturnosti Bele krajine. Druga posebnost Bele krajine so tudi grkokatoliki – uniati, ki pa so božič praznovali, tako kot rimokatoliki že 25. decembra.

Svečana maša v cerkvi sv. Petra in Pavla se je pričela včeraj, na badnjak, ob 17. uri. K maši so prišli predvsem pravoslavni verniki iz Bele krajine oz. sosednjih vasi.

Marindolska cerkvena občina s cerkvijo v Miličih spada pod okrilje Gornje Karlovške škofije, medtem ko cerkev v le nekaj kilometrov oddaljenih Bojancih spada v Novomeško parohijo, ki je del Zagrebško-Ljubljanske pravoslavne škofije. Tako je, že tako majhna pravoslavna skupnost razdeljena v dve škofiji.

A ker Belokranjci spoštujemo različnost, nas te malenkosti nikoli niso razdvajale, pač pa združevale - zato imamo več praznikov: vsaj dva božiča, dve novi leti, včasih, a ne vedno tudi dve veliki noči…

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj