Na vsebino

Mineva 10 let od smrti magistra Janeza Kramariča

Na današnji dan, 5. julija, mineva natanko 10 let od smrti magistra Janeza Kramariča. Večji del poklicnega življenja je opravljal sodniški poklic na novomeškem sodišču. V letih 1989 in 1992 je bil zaposlen v Iskri Semič. Nato se je zaposlil v Črnomlju kot sodnik za prekrške in se leta 2002 upokojil. Objavljal je tudi strokovne članke in razprave s področja kazenskega in prekrškovnega prava. Ravno v tem je jemal snov za objavo svojega romana Na spolzki brvi, nemi krik, ki je izšel leta 1998.

Že v času gimnazije je bil aktiven na dramskem in literarnem področju. Angažiral se je v črnomaljski dramski skupini. Njegovo zadnje režijsko delo je bila uprizoritev lastnega dela Ustanovitev čitalnice v Črnomlju, ki ga je napisal za proslavo ob 140-letnici ustanovitve čitalnice, leta 2008.

Kramariču gredo velike zasluge za začetek folklornega festivala Jurjevanje, kajti bil je eden izmed pobudnikov. Pisal je scenarije in kar petnajst let vodil programski del tega folklornega festivala. Leta 1998 je organiziral prvi pohod po Župančičevi poti od Dragatuša do Vinice, ki je postal tradicionalen. Zanj je označil traso in pripravil vodnik.

Po upokojitvi se je veliko ukvarjal z raziskovanjem lokalne zgodovine. Napisal je več del, člankov in brošur, med katerimi je najpomembnejša publikacija Črnomelj v daljni in bližnji preteklosti, pregled obdobja od prazgodovine do konca II. svetovne vojne, Prispevek k zgodovini Črnomlja (1999).

Kot svoje življenjsko delo na področju domoznanske dejavnosti pa je imel Slovar črnomaljskega narečnega govora. Ta je izšel po njegovi smrti (2014). Nastajal je več let in vsebuje več kot petnajst tisoč gesel.

Kramarič je leta 1999 prejel Župančičevo plaketo, ki jo črnomaljska občina podeljuje za dolgoletno delo na kulturnem področju. Leta 2010 pa je zaradi skrbi za dobrobit, blaginjo in ugled občine postal častni občan občine Črnomelj.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj