Na vsebino

Minister Koritnik ostro nad izjave semiške županje

Polona Kambič
Polona Kambič

Semiška županja Polona Kambič je zaradi svojih javno izraženih dvomov o uspehu cepiva, cepljenju in ukrepih za zajezitev epidemije, v zadnjem času pogosta gostja različnih medijev. Odmeven je bil tudi nedavni članek na portalu 24ur z naslovom Županja občine Semič, ki v cepiva ne verjame: To je terapija v fazi preizkušanja, v katerem je novinar Daniel Fazlić, prvi dami semiške občine postavil nekatera provokativna vprašanja o njenem pogledu na trenutno situacijo. Na članek se je županja tudi sama odzvala z objavo na svojem Facebook profilu, kjer je ponovno poudarila, da bi nase prevzela preveliko odgovornost, če bi svoje občanke in občane »silila, napeljevala, ali kakorkoli usmerjala k »cepljenju« proti koronavirusu«. Po njenem mnenju je to namreč »brutalen poseg v telo, zato je to najbolj osebna odločitev vsakega posameznika, o čemer ob tej ustavi in zakonodaji, poudarjam, ne more in ne sme odločati nihče tretji, še najmanj pa župan/županja. Zato tega nisem počela niti nimam namena početi«.

Poudarila je še, da na občini upoštevajo vso veljavno zakonodajo. »Tudi ZD Črnomelj smo zaposleni na občini in člani Štaba CZ nudili vso potrebno pomoč in podporo pri izvajanju njihovih nalog v času epidemije. Sodelavki sta pomagali na cepilnem mestu v ZD Črnomelj. Preko spleta in letakov smo občane redno obveščali o aktivnostih ZD Črnomelj, kar si lahko poiščete v arhivu novic in obvestil. Prav tako smo pomagali tudi občanom, če so se obrnili na nas in jim nudili različne oblike pomoči (prevozi, paketi hrane, oskrba z zdravili,…), velikokrat tudi toplo besedo in pozornost,« je zapisala. Po njenih besedah so spletna omrežja »polna različnih informacij, zavajajočih in pravilnih. Od vsakega posameznika je odvisno, kako si jih razlaga, kako jih med seboj povezuje in kakšno težo jim daje. Sama menim, da ne gre verjeti niti prevelikim zagovornikom niti prevelikim nasprotnikom. Pomembno je najti svojo lastno pot in vanjo verjeti s svojo srčno energijo«.

Nad stališči Kambičeve je zgrožen minister Boštjan Koritnik, pristojen za lokalno samoupravo, ki poziva k cepljenju proti covidu-19, župane ter predstavnike nevladnih organizacij pa prosi, naj vodijo z zgledom.

»Zgrožen sem nad stališči oz. dogajanjem, ki smo mu priča v zadnjih dneh v Semiču in Preboldu. Takšni nastopi so skregani z vso logiko in ogrožajo varnost in zdravje državljanov,« se je odzval Koritnik in spomnil še na primer ravnatelja OŠ Prebold Petra Žureja, ki zavrača preverjanje PCT-pogoja pri zaposlenih in ima za zdaj pri tem tudi podporo sveta šole. Že spomladi pa je ministrstvo za izobraževanje spraševal po dokazih o obstoju koronavirusa in študijah o učinkovitosti cepiv.

»Pogrešam oster odziv članov semiškega občinskega sveta na izjave županje, prav tako pogrešam oster odziv preboldskega župana na ravnanje ravnatelja tamkajšnje osnovne šole, ki s svojim ravnanjem ogroža zdravje otrok, zaposlenih in staršev,« je povedal minister, pristojen tudi za lokalno samoupravo.

»Že pred časom sem župane in predstavnike nevladnih organizacij pozval, da pozovejo svoje člane, zaposlene z zgledom in ustno k cepljenju proti covidu-19,« je povedal Koritnik, ker je »zgolj dovolj visoka precepljenost v tem trenutku edino zagotovilo, da se lahko življenje čim prej vrne v normalne tirnice«.

Kambičeva se je na Koritnikove izjave odzvala na družbenem omrežju in zapisala: »Medijski linč se nadaljuje, ker sem povedala, da naj bo cepljenje odločitev vsakega posameznika in naj pristojni dajo državljankam in državljanom potrebne odgovore na njihova vprašanja v zvezi s tem. So torej osnovne človekove pravice prepovedane in zgražanja vredne?«

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj