Na vsebino

Ministrica Bobnar v Črnomlju o Romih in nadzoru meje

Ministrica Bobnar in župan Kavšek sta si ogledala podrto panelno ograjo ob Kolpi v Vinici. Foto: MNZ
Ministrica Bobnar in župan Kavšek sta si ogledala podrto panelno ograjo ob Kolpi v Vinici. Foto: MNZ

Ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar je danes obiskala Belo krajino. V Črnomlju se je srečala z županom Andrejem Kavškom, nato sta si v Vinici skupaj ogledala poškodovano panelno ograjo na meji. Pogovarjala sta se predvsem o odstranjevanju ograje in tematikah, povezanih z romsko skupnostjo.

Župan Kavšek je dejal, da glede nezakonitih migracij nimajo težav in da občina ter policija zelo dobro sodelujeta. Večina ljudi tudi podpira odstranjevanje ograje. Ministrica Bobnar je izpostavila, da je podoben odnos zaznala tudi v drugih občinah, kjer prav tako ocenjujejo, da zaradi tega ni izpostavljenih varnostnih težav in pohvalijo delo policije. Policija po njenih besedah izvaja potrebne ukrepe za nadzor državne meje in za zagotavljanje varnosti.

V občini bi si sicer želeli, da bi vsaj del odstranjene panelne ograje namenili ljudem. Na ministrstvu bodo tovrstnim željam lokalnih skupnosti prisluhnili v največji možni meri. Do zdaj so že prejeli pobude lokalnih skupnosti za približno 50 kilometrov panelne ograje. V skladu z zakonodajo bodo pripravili načrt delitve, prav tako bodo občinam v skladu z zakonom o nadzoru državne meje zagotovili denar zaradi povečanega nadzora meje. Javno naročilo za izbor izvajalca za odstranitev panelne ograje še pripravljajo, v skladu z načrtom pa trenutno poteka odstranjevanje rezilne žice ob meji.

Ministrica in župan sta se pogovarjala tudi romski problematiki na območju črnomaljske občine, kjer sta dve večji romski naselji.

Ministrstvo in policija že več kot desetletje aktivno delujeta pri reševanju tematik, povezanih z romsko skupnostjo, in sicer pri izvajanju nalog v nacionalnem programu ukrepov za Rome 2021–2030. Pri tem gre le za manjši del nalog, ki se nanašajo na policijo, in sicer glede zagotavljanja varnosti ter javnega reda in miru. Ministrica se zavzema za čimprejšnje imenovanje nove medresorske delovne skupine za reševanje te tematike. »Glede te delovne skupine smo na ministrstvo že prejeli kar nekaj pobud županov in drugih predstavnikov lokalnih skupnosti. Le z aktivnim vključevanjem vseh pristojnih služb (gre namreč za izrazito medresorsko in horizontalno tematiko) je mogoče doseči napredek na tem področju, kar lokalne skupnosti od države tudi upravičeno pričakujejo. Prepričana sem, da bomo tu naredili korake naprej,« je dejala.

Tudi župan Kavšek je pri reševanju romske problematike izpostavil nujnost hitrega ukrepanja in sodelovanja vseh pristojnih resorjev, saj tega policija sama ne more rešiti. Nova medresorska delovna skupina, katere delovanje so pohvalili tudi Romi, naj bi pripravila tudi predlog zakonskih sprememb, med drugim s področja socialnih zadev, je dejal.

Ministrica in župan sta si na terenu ogledala zaradi nedavne vodne ujme na več mestih poškodovano panelno ograjo na meji. Kot je zagotovila ministrica, bodo ta del ograje prednostno umaknili, so še sporočili z ministrstva za notranje zadeve.

Vir: MNZ

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj