Na vsebino

Moč humanosti - zahvala krvodajalcem

Sinoči je v kulturnem domu Metlika potekala tradicionalna prireditev Moč humanosti, s katero se Območno združenje Rdečega križa Metlika zahvali tamkajšnjim krvodajalcem, ki z darovanjem krvi rešujejo življenja in zaradi katerih imamo v Sloveniji v vsakem trenutku dovolj varne življenjske tekočine, pa tudi prostovoljcem za njihovo humano dejanje. Na prireditvi so podelili 20 priznanj krvodajalcem za večkratno darovanje krvi.

Priznanje za 20-krat darovano kri so prejeli Jože Konda, Ivan Gruden, Janez Dragovan, Janko Popovič in Maladen Cesar, za 30-krat darovano kri Andrej Žist, Ivan Piškurič, Gregor Fir, Matjaž Štravs, Tone Stepan, Igor Starašinič, Alen Kovač in Majda Hlebec, za 40-krat darovano kri Jani Kremesec, Dušan Rožman in Zvonko Černič, za 50-krat darovano kri Boštjan Ovniček, za 60-krat Janez Stopar, za 80-krat darovano kri pa Vid Šalinger ter Anton Štefanič. Imajo pa tudi dobitnike priznanj za 100-krat darovano kri. To so Jože Kerč, Marjan Kerč, Stane Sodja, Vukšinič Stanislav in Peter Videtič.

Podelili so tudi priznanja predanim prostovoljcem za dolgoletno delo v Rdečem križu Metlika. Srebrni znak Rdečega križa Slovenije je prejela Ivanka Žlogar, zlati znak pa so prejele Božica Ahec, Darja Dragovan, Stanka Nemanič in Martina Vajda za več kot 30-letno delo v RK Metlika.

Glavna skrb Območnega združenja Rdečega križa Metlika je ohranjanje števila krvodajalcev, ter povabilo novim članov v to veliko družino krvodajalcev. Ob tem pa želijo poudariti izjemno pomembnost krvodajalske tradicije v občini Metlika, ki v mnogih primerih prehaja iz generacije v generacijo.

Območno združenje Rdečega križa Metlika ima evidentiranih 2.120 krvodajalcev, od tega 1200 aktivnih, kar pomeni 15 odstotkov vseh metliških občanov. Letno organizirajo tri redne in eno izredno akcijo, veliko krvodajalcev pa gre na odvzem tudi na transfuzijski oddelek Splošne bolnišnice Novo mesto. Letno se odzove do 600 krvodajalcev.

Območno združenje Rdečega križa Metlika se je na slovesnosti zahvalilo tudi Občini Metlika za vsestransko pomoč pri izvajanju nalog RK, podjetjem za družbeno odgovornost do krvodajalstva, medijem za poročanje ter zavodom in društvom za skupno sodelovanje ter našim predanim prostovoljcem RK, kajti vsi omenjeni predstavljajo posebno vez pri izvajanju humanitarnega poslanstva v širšem okolju. Krvodajalcem in prostovoljcem so se posebej zahvalile tudi predsednica RK Metlika Mojca Stopar Zevnik, sekretarka Zalka Klemenčič ter metliška županja Martina Legan Janžekovič.

Prireditev, ki jo je povezoval Lojze Bojanc, so obogatili otroci folklorne skupine Mlinček vrtca Metlika in tamburaška skupina Melos.

"Vsem prejemnikom priznanj ter ostalim krvodajalcem in prostovoljcem čestitke in velika hvala za njihovo pripravljenost pomagati drugim. Hvala v imenu vseh, ki jim bo darovana kri pomagala ali celo rešila življenje," je še sporočila sekretarka OZRK Metlika Zalka Klemenčič.

Vir: RK Metlika

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
21
33
43
55
62
72
84
93
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj