Na vsebino

Molotovko v hišo občinske svetnice vrgel mladoletnik

Molotovka, ki je priletela v stanovanjsko hišo v Črnomlju (foto: PU Novo mesto)
Molotovka, ki je priletela v stanovanjsko hišo v Črnomlju (foto: PU Novo mesto)

V petek, 9. aprila, okoli 21. ure, so policisti prejeli klic o požaru v stanovanjski hiši v Črnomlju. Neznanci naj bi skozi okno vrgli vnetljivo eksplozivno snov. Na kraj požara so prihiteli policisti Policijske postaje Črnomelj, ki so kraj zavarovali in zbrali prva obvestila. Ogled in preiskavo požara je nato prevzela komisija Sektorja kriminalistične policije PU Novo mesto, saj je imel dogodek znake kaznivega dejanja.

Kriminalisti so pri ogledu kraja dejanja ugotovili, da je takrat še neznani storilec skozi zaprto okno v pritličju hiše v notranjost vrgel gorečo steklenico, napolnjeno z vnetljivo tekočino (molotovko). Ob razbitju stekla okna in steklenice je izbruhnil požar. Ogenj je zajel sedežno garnituro in zavese ter osmodil stene. Domači so uspeli požar pogasiti sami. Povzročena je bila manjša materialna škoda.

Kriminalisti so po intenzivni preiskavi z zbiranjem obvestil in materialnimi dokazi potrdili utemeljen sum in zaradi povzročitve splošne nevarnosti kazensko ovadili 17-letnika iz Črnomlja. V preiskavi so ugotovili, da je pred tem na domačem dvorišču opravil tudi preizkus delovanja zažigalne steklenice in to tudi posnel, je danes povedal vodja Sektorja kriminalistične policije PU Novo mesto France Božičnik (izjava v prilogi spodaj).

Povedal je tudi, da policija ni našla nobenih dokazov, da bi bilo ozadje dogodka politično obravano, kot se je v javnosti namigovalo, pač pa so bila motiv medvrstniška nesoglasja med mladoletnimi osebami. Tarča napada je bil namreč sin občinske svetnice Vesne Fabjan.

Po Kazenskem zakoniku je za takšno kaznivo dejanje predpisana kazen do pet let zapora. Mladoletniku, ki je bil ob storitvi kaznivega dejanja že star 16 let, pa še ni bil star 18 let (starejši mladoletnik), pa se smejo izreči le vzgojni ukrepi (ukor, navodila in prepovedi, nadzorstvo organa socialnega varstva, oddaja v vzgojni zavod, oddaja v prevzgojni dom, oddaja v zavod za usposabljanje). Izjemoma se mu smeta izreči tudi denarna kazen ali mladoletniški zapor.

17-letnik se je na zaslišanju branil z molkom. Podatkov o tem, da bi ga možje postave že kdaj prej obravnavali, na policiji nimajo.

Zvočni zapis

  • - Izjava vodje sektorja kriminalistične policije policijske uprave Novo mesto, Franca Božičnika

Vir: PU Novo mesto

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
33
43
55
62
72
84
93
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj