Na vsebino

Movember

Movember je mednarodno gibanje, katerega cilje je osveščanje javnosti o zdravju in boleznih, ki prizadenejo moško populacijo. Člani svojo podporo gibanju izražajo z nošenjem brk v mesecu novembru, od koder tudi ime.

Rak mod je najpogostejši rak mladih odraslih moških med 20. in 40. letom, ki ima sicer največjo stopnjo ozdravljivosti, 95%. Znani nevarnostni dejavniki so nespuščeni testisi, povečanje oz. krčenje mod, družinska obremenitev, že preboleli rak mod, neplodnost in pa nekatere dedne obremenitve. Rak mod se najpogosteje pojavlja kot neboleča zatrdlina v modu, kot hitro povečanje ali zmanjšanje moda, občutek neugodja, teže ali napetosti v modu. Možna je topa bolečina v medeničnem dnu ali dimljah. Priporočamo, da si redno enkrat mesečno moški pregledajo tudi moda. Najprimernejše je, da si moda pregledate med toplo kopeljo, po njej ali po prhanju.

Rak prostate je najpogostejši rak moških, predvsem starejših; več kot dve tretjini bolnikov je starejših od 65 let. Na leto ga v Sloveniji diagnosticirajo pri 1.500 moških.

Zato MOVEMBER naj ne bo le novembrska skrb– temveč skrb skozi celotno življenjsko obdobje moškega.

Vir: Center za krepitev zdravja ZD Črnomelj

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj